Pohdinta ja pähkintä"Täällä Hampuri, kuuleeko muu suomenkielinen maailma?"

En olisi uskonut puhuvani saksalaisten kanssa suomea saunan lauteilla ensimmäisenä iltanani Hampurissa. Vielä vähemmän olisin arvannut viettäväni iltaa kirkossa. Hampurin suomalainen merimieskirkko tarjoaa palveluita agnostikon makuun.

Vanhan kansan mukaan tauti on kuolemaksi jos eivät sauna, terva ja viina auta. Olisin valmis päivittämään sanontaa. Tauti on kuolemaksi jos eivät sauna, klassinen musiikki ja hyvä seura auta. Sanontana ei kenties yhtä raflaava ja korvaan sopiva, mutta sisältö on empiirisesti testattu.

Sain nauttia kera ystävien saunomisen jälkeen kerta kaikkiaan pistämättömästä musiikista. Ammattilaisen flyygelillä loihtimat sävelet saivat jopa minut siirtymään lähemmän korkeampia voimia. Pilvenreunan partajehu elää Brahmsin, Schubertin ja Händelin sävellyksien tulkinnassa. Koskaan ennen ei ole klassinen musiikki kolahtanut yhtä kovaa mitä Hampurin merimieskirkon salissa. Virtuaalinen hatunnostoni Kaille.

Kenties otollista mielenmaisemaa auttoi takana ollut pitkä päivä. Retkueemme oli startannut Turusta kohti Elben rantaa aamuyön pimeinä tunteina. Mieli ei ollut terävimmillään, joten lähes uskonnollinen kokemus voidaan agnostikon mielessä tulkita puhtaaksi biokemiaksi.

Illan seuraava asken tarjosi huikean kontrastin edellä mainittuun. Vajaassa vartissa siirryimme unelmien sielunmessusta synnin pesään. Maallisten nautintojen taivas, katu nimeltä Reeperbahn, lienee ollut myös merimiesten mieleen.

Kadulla "kimppuumme kävi" puheemme kuullut iso musta mies, joka sanoi "rakastavansa kaikkia suomalaisia". Itse jäin tosin siihen ymmärrykseen, että erityisesti hän rakasti Mika Häkkistä. Onnea vaan Mika, jos satutte törmäämään.

Minä sen sijaan en ole mikään merimies. En ole oppinut purjehtimaan edes optimistijollalla. Niinpä Reeperbahn ei ollut minun kuppini teetä, kuten englantilainen asian ilmaisisi. Yllättävää kyllä, taidan sittenkin olla enemmän kirkon miehiä.

Toisaalta, en ole koskaan pitänyt Irwinin rallatuksistakaan. Siinä mielessä ei liene yllätys, että St. Pauli ja Reeperbahn, sinne vereni ei vedä uudestaan. Ellemme sitten puhu St. Paulin jalkapallojoukkueesta.

Mutta se on, kuten iltasaduissa sanotaan, aivan toinen tarina.

Linkit:
Hampurin merimieskirkko
Reeperbahn (englanniksi)