TPSPohdinta ja pähkintäTuunaus on kova juttu. Tai oli ainakin hetki sitten. Vakavammin itsensä ottavissa pisneksissä puhutaan personoinnista ja räätälöinnistä.

Kyse on itseilmaisusta ja siitä toisesta ikiaikaisesta asiasta, rahasta. Nyt joka jannu ja jannutar voi tuunata myös omaa rahaansa.

Tehdään yksi asia selväksi heti kättelyssä. Duunaaminen ja tuunaaminen ovat eri asia. Duunaaminen on tekemistä, tuunaaminen virittämistä ja säätämistä. Toki tuunaamisessakin on tekemistä eli duunaamista.

Rahaa on duunattu ikiajat. Virallisesti ja epävirallisesti. Yhdysvaltain dollari oli ainakin aikanaan erityisen suosittu duunaamisen kohde. Sittemmin seteleitä on kaiketi tuunattu epävirallisen duunaamisen eli väärentämisen estämiseksi.

Myös muovirahaa eli maksukortteja on voinut tuunata jonkin aikaa. Niinpä suomalaisten lompakoissa on ollut mm. joka paikassa vastaantulevaa unikkokuvioitua korttia ja sitä toista kansansuosikkia, Uuno Turhapuroa.

Vanhan sananlaskun mukaan rahattomalla on matti kukkarossa. Sittemmin uunojen lompakossa on siis ollut myös Uunoja. Nyt voi Matin ja Uunon lisäksi saada Jallun, Juhon, Räpyn ja Kolen sekä Tixun omaan kukkaroonsa.


Tepsi kukkarossa - viidellä eri tavalla (Kuvan lähde: fc.tps.fi)

Liedon Säästöpankki ja TPS solmivat keväällä parin vuoden yhteistyösopimuksen. Tuolloin ystäväni ehdotti Tepsille pankkikorttia, johon saisi tuunattua TPS-aiheisen kuvan. Tiedä sitten voiko hän ylpeillä idean isänä, mutta ajatuksesta tuli yhdessä muodossa totta kauden päätteeksi. Nyt kyseisellä pankilla on tarjolla viisi erilaista TPS-aiheista kuvavaihtoehtoa, joista voi valita mieleisensä omaa korttia koristamaan. Ystäväni kukkarossa kirmaa Juho Lähde.

Kortin kiinnostus pisti mustavalkoisen maailmankuvan omaavan miettimään pankin vaihtoa. Paremmalle puoliskolle ajattelin perustella asiaa lainaehtojen kilpailuttamisella. Silleen niinku puhtaasti kylmällä järjellä, talousmatematiikalla ja tolleen.

Mutta TPS-aiheisen kuvan saaminen pankkikorttiin taitaa onnistua myös muutoin. Ainakin osa kilpailevista rahoituslaitoksista tarjoaa asiakkailleen mahdollisuutta suunnitella omannäköisen kortin. Hintakin on inhimillinen, 12 euroa.

Oma tuunaus on silti vielä tekemättä. Syykin on selvä. Komea kuva ei tuo tilille yhtään lisää rahaa. Sitä saa yhä vain duunaamalla.

Linkit:
Tepsi kukkarossa