TPSFutis
NHL:ssä osan pelaajista yhteydessä käytetään häilyvää käsitettä power forward, voimahyökkääjä. Nyt Tepsin jalkapallojoukkueesta löytyy myös sellainen. Hän tottelee nimeä Aleksi Ristola.

Boston Bruinsin Cam Neelyn kohdalla termiä taidettiin käyttää ensimmäisenä. Hän oli iso, paha ja pelottava. Laituri, joka mätti maaleja, ja siinä sivussa vastustajia turpaan. Pelaaja, joka keräsi tehomerkintöjen ohella rutkasti rangaistusminuutteja. Mies, jota vastaan kukaan ei halunnut pelata, mutta jonka jokainen olisi ottanut villisti tuulettaen omaan jengiinsä.

Jalkapallossa voimahyökkääjistä ei yleensä puhuta. Ei vaikka Super Mac olisi varmasti ollut puhdasverinen voimahyökkääjä.

Jalkapallossa on vaikeampi rymistellä laidat ryskyen ja hieroa siinä ohessa kaverin kasvoja hanskalla tai tökkiä kepillä. Tyrät rytkyvät ajoittain kyllä, ja sukillekin ajellaan. Taklaukset ja kovaa pelaaminen kuuluvat myös jalkapalloon. Voimahyökkääjistä ei kuitenkaan puhuta samalla tapaa.

TPS:n tuore laitahyökkääjä Aleksi Ristola on ruoholla rymistelijä parhaasta päästä. Maalintekopaikalle päästessään hän on kylmänviileä viimeistelijä. Sitä ennen puolustaja on usein löytänyt itsensä syleilemästä nurmen pintaa.

Liigacupin pelit ovat olleet mainioita esimerkkejä ”Allun” pelaamisesta. Maaleja ja maalisyöttöjä on syntynyt lähes joka pelissä. Eilen illalla Ristola tööttäsi mm. VPS:n O´Brian Woodbinen pariin otteeseen puhtaalla taklauksella tekonurmen pintaan päätään pyörittelemään.

Vaasan veri ei ehkä vapise, mutta pelaajat lentävät kuin se kuuluisa leppäkeihäs Ristolan sattuessa kohdalle. Kunnon töötti täydestä vauhdista ja pallo mukaan. Määrätietoinen eteneminen, katse ja keskitys keskelle, josta Mika Ääritalo puski maukkaasti syöksyen Tepsin 1-0 johtoon. Kaunista.

Ristolan päättäväistä etenemistä ja suoraviivaisen ronskia mutta reilua peliä on ilo katsella. Omalla fyysisellä olemuksellaan Allu tuo tietynlaisen tuulahduksen munilta ja pekonilta tuoksuvalta 80-luvun Brittein saarilta. Ajalta, jolloin lauantai-iltapäivän selostus alkoi joukkueiden pelipaitojen kuvailulla mustavalkotelevisiokatsojia ajatellen. Olisiko Allussa ripaus Rantasen Jallua?

Bostonin Cam Neely lopetti uransa vain karvan verran yli kolmekymppisenä. Paikat eivät kestäneet rajua pelitapaa. Myös Jallu Rantanen loukkaantui usein räväkän pelityylinsä vuoksi.

Toivon totisesti, että Ristolan kintereet kestävät eivätkä paikat pauku piloille. Olen näet budjetoinut omassa mielessäni hänelle reilut kymmenkunta maalia alkavalle liigakaudelle.