Muu urheiluFutisUrheilijat ovat kuulemma elämysteollisuuden edustajia, joiden edesottamukset, kuten loukkaantumiset, kiinnostavat laajasti. Urheilijoita vammoista avautuminen ei niinkään napostele, ja omistava luokka eli seurat eivät puolestaan halua tuotteen heikoista kohdista kertoa.

Erityisesti jääkiekossa on omaksuttu vammoista tiedottamisessa erikoinen epämääräisyys. Seurat ilmoittavat pelaajien kärsivän ”ylävartalovammasta” kun solisluu on rusahtanut poikki, tai ”alavartalovammasta” kun pelaajan polvi paukkuu kuin popcornkattila. Moinen epämääräisyys ei miellytä edes kapulakielen ammattilaista.

Toisaalta, mikä olisi vaihtoehtona? Ääripää olisi osan vanhuksien tapa elää ja kilpailla sairauksilla avoimesti. Kahden eläkeläisen tapaaminen alkaa toinen toisen nokittelulla siitä, kummalla on kurjempi olla. Terveys- ja sairaustilanteen avaaminen muodostuu suurien tunteiden 1001 yön sairauskertomukseksi. Näissä tarinoissa ei jää epäselväksi mistä ”alavartalovammassa” on kyse, kun läpi käydään värikkäin sanakääntein ulosteen määrä, ulkonäkö, haju ja rakenne.

Koska minä olen jo ikämiessarjassa, voin avoimesti rehennellä omilla vammoillani. Viime viikot olen kärsinyt ”ylävartalovammasta”. Uutispuurot eivät ole siis palaneet Hornankattilalla pohjaan, vaan kirjoittamisen esteenä on ollut operoitu olkapää.

En elättele suuria luuloja omasta kiinnostavuudestani, mutta tehdään edellä mainittu selväksi huhumyllyjen pyörittäjille, jotta ei käy kuten eräälle valioliigatähdelle pari vuotta sitten. Tällöin huhuttiin erään alavartalovammasta, tarkemmin sanottuna nivusvammasta, kärsivän pelaajan potevan todellisuudessa peniksen suurennusleikkauksen jälkioireita.

Suurelle osalle nuorista jalkapalloilijoista riittää rouhean urheiluauton ostaminen, mutta tässä tapauksessa ego vaati ihan oikean peniksenjatkeen. Urheiluauton lisäksi.

Mitä moisesta on mahtanut ajatella seuran manageri? Itse pelaamiseen operaatiolla tuskin saa lisää tehoa ja näyttävyyttä. Toisaalta, henkisen puolen sanotaan olevan se elämysteollisuuden huiput toisistaan erottava tekijä. Jos siis ylävartaloon hartioiden väliin syntynyt vamma saadaan korjattua alavartaloa tuunaamalla, niin mikäs siinä?

Kenties on sittenkin ihan hyvä, että jääkiekkoseurat ja muut pelaajien loukkaantumisia varjelevat tahot pitävät vammat hieman epäselvinä ja määrittelemättöminä? Saattaisi urheiluviihde saada hieman liikaa muun elämysteollisuuden piirteitä?