FutisJalkapallokenttien nuori lupaus omaksuu nopeasti uusia taitoja. Millainen on katsomoiden nuori lupaus, ja miten hänen kannattajan uraansa voitaisiin tukea?

Tepsin peleissä takanani istuu isä poikansa kanssa. Jälkikasvu on ehkä niukasti toisella kymmenellä. Poika elää suurella tunteella otteluissa. Hänessä on ilmiselvästi potentiaalia ihka aidoksi kannattajaksi.

Jalkapallokentällä valmentajan silmiä särkee, kun nuori lupaus tekee toistuvasti virheitä. Tekniikassa on opittavaa, taktinen ymmärrys on kehittymässä ja fysiikka sekä motoriset taidot Peter Crouchin robottikävelyn tasolla. Olivatko ohjeet epäselviä, vai oliko vastaanottajan ymmärryksessä vikaa? Virheistä täytyisi oppia. Välillä opin polku on kivinen niin oppilaalle kuin opettajallekin.

Myös katsomolupauksen tie on kuoppainen. Fysiikka ei riitä, sillä ääni ei kanna. Tekniikka ja taktiikka eli oivaltava huumorintaju ja ajoitus hakevat muotoaan. Ironia ja sarkasmi ovat vaikeasti ymmärrettäviä taiteenlajeja. Niiden käyttämisessä on tekemistä aikuisillakin. Yritys on kuitenkin kovaa. Lahjakkuuden yksi tärkeimmistä muodoista onkin halu harjoitella.

Nuori lupaus hakee mallia kokeneemmista pelaajista. Katsomolupauksen tapauksessa mallia otetaan muilta katsomovalmentajilta ja huutelijoilta. Tärkeimmässä roolissa on oma isä, mutta myös meillä muilla on katsomokasvattajan vastuuta. Parhaimmillaan oivaltavat kannustukset, huudot ja iva voivat toimia kannustavina ja opettavina elementteinä nuorelle, omaa ääntään vasta hakevalle kannattajanalulle.

Kenttien lupaus katsoo miten Litmanen liikkuu, ja katsomolupauksen tulisi seurata kuinka Räpy-mies kannustaa. Missä kohtaa kannattaa avata sanainen arkku, ja miten valita sanansa? Lyhyt ja ytimekäs, mutta oivaltava ja hauska.

Nuoren lupauksen motivaatiota punnitaan murrosiän myrskyissä. Kiinnostavatko Tepsin pelit, vai vievätkö kalja ja vastakkainen sukupuoli nuorta miestä kuin Kolehmainen Klubia? Koulunkäyntikin pitäisi hoitaa kunnialla.

Pitäisikö seurojen siis luoda erilaisia sitouttamisohjelmia nuorille lupauksille? Kentällä kuumat prospektit pyritään sitouttamaan seuraan pitkillä sopimuksilla, ja rakentamalla tietoisesti urapolkua ulkomaille.

Katsomolupauksien osalta voisi tarjota urapolkua Tixu-tiikerin halaamisiästä kohti Lolan kisumirrien tapaamismahdollisuuksia ja hc-kannattajien katsomonosaa? Seuran näkökulmasta kyse olisi puhtaasta asiakkuudenhallinnasta ja bonus-järjestelmästä.

Katsomolupauksen urapolkua voisi hahmotella jotenkin seuraavaan malliin: Täysi kymppi pääsisi nuuhkimaan pukukoppia Tixun kanssa. Seuraavana kesänä voisi ansaita piirustus- tai tarinakisassa itselleen tapaamisoikeuden suosikkipelaajansa kanssa. Vuotta, paria myöhemmin voisi desibelimittariin äänekkäästi kannustamalla ansaita nimikirjoituksilla varustetun pelipaidan. Seuraavana kesänä olisi mahdollista käydä ampumassa palloja puoliaikakisassa, ja osua itselleen seuraavan kauden kausikortti. Parin vuoden päästä pääsisi treffeille Lolan kisumirrin kanssa, ja täysi-ikäisyyden kynnyksellä tarjottaisiin nerokasta kannustushuutoa vastaan viisivuotista kausikorttipahvia alehintaan?

Tätä ennen täytyy vain toivoa, ettei takanani istuva nuori lupaus muutu entiseksi lupaukseksi.