Stereoissa soi
Voi olla, että kyseessä on vain yhden hitin ihme, mutta joskus se riittää saamaan jalan vipattamaan pitkäksi aikaa.

Foster the People: Pumped Up Kicks

Tunnustan. En minä tästä yhtyeestä mitään tiedä. Wikipediasta olen tämä vähänkin luntannut.

En ole edes ihan varma mistä laulu kertoo. Joskus onkin kaiken analysoinnin ja järkeistämisen keskellä syytä vain pysähtyä ja Kuunnella Musiikkia.

Omaan korvaan kappale tarttui kuunnellessani Rolling Stone -lehden valintoja vuoden 2011 parhaiksi kappaleiksi. Siitä listasta on muuten mahdollisuus ammentaa yksi jos toinenkin esittelyn arvoinen kipale. Suosittelen tutustumaan Spotifyn ihmeellisessä maailmassa.

Foster the People taitaa olla sellaista Y-sukupolven uuden maailman musiikkia. En viittaa uudella maailmalla rapakon takaiseen Amerikkaan, vaikka yhtye Kalifornian suunnalta ponnistaakin. Yritän sanoa sitä, että läpimurtokappaleeksi osoittautunut erinomaisen tarttuva Pumped Up Kicks on tyypillinen nettihitti. Yhtyeen keulahahmo Mark Foster latasi kappaleen alkuvuodesta 2010 nettiin, jonka jälkeen yhteydenottoja alkoi sataa siihen malliin, että oli syytä hakeutua levy-yhtiön huomaan.

En tiedä, onko kyseessä sokean kanan löytämä jyvä, vai saammeko jatkossa kuulla yhtyeestä laajemminkin. Jotain silti taitaa kertoa sekä yhtyeestä, että tämän päivän maailmasta se, että albumia on jenkeissä myyty rapiat 300 000 kappaletta, kun taas hittibiisi oli vuoden 2011 kuudenneksi eniten myynyt digitaalinen kappale yli 3,6 miljoonan kopion määrällään. Alla kuunneltavissa olevaa videota on puolestaan katsottu jo yli 80 miljoonaa kertaa!

Itse kappale on omaan hieman kitaravoittoisempaan sointiin mieltyneelle harvinaisempaa herkkua. Yleensä syntikkasoundi ei kolahda, mutta tässä taustalla rytmiä luo tanakka komppi, jota ehta indienörtin laulu ja vilpittömän oloinen viheltely täydentävät mukavasti. Eihän tällaisesta hyväntuulisesta rallattelusta voi olla pitämättä edes ahdistuneiden grungepiisien vannoutunut ystävä.

Vai voiko sittenkin?