TPSFutisKuka vetää pilkun? Vedä sää…

Guardianin Datablogissa kysyttiin eilen onko Englanti todella maailman huonoin maa arvokisojen rangaistuspotkukilpailuissa. Kysymys oli ymmärrettävä, sillä Kolme leijonaa oli jälleen kerran ottanut kuokkaan rankkareilla.

Englannin rangaistuspotkukilpailujen voittoprosentti on säälittävä 14. Maa on voittanut yhden kuudesta arvokisojen rankkarikisasta. Laukauksista maaliin on mennyt kuitenkin kaksi kolmesta eli 66 %. Onnistuneita laukauksia on yhteensä 23, ja epäonnistuneita eli torjuttuja tai ohipotkittuja 12 kappaletta.

Englantilaiset ovat silti Tepsin pelaajien viimeaikaisiin tilastoihin nähden huippuluokan viimeistelijöitä.

Tepsin rangaistuspotkujen onnistumisprosentti kuluvalla kaudella on sanalla sanoen surkea. Viidestä viimeisestä rangaistuspotkusta on onnistunut yksi! Veikkausliigan tilastosivujen mukaan koko kaudella on saatu kuudesta yrityksestä sisään kaksi palloa, jolloin onnistumisprosentti on 33. Erikoistilanteiden muut onnistumiset ovatkin sitten oman vuodatuksensa paikka.

Viimeksi pilkku tuhrittiin eilen illalla Helsingissä. Vieraspisteet olivat ryöstettävissä Klubin vieraana. Ottelun lopussa 0-0 tilanteessa tuomittu rangaistuspotku tarjoili voittoa hopealautasella. Ei sitten napostellut.

Eniten ihmetytti rangaistuspotkun laukoja, toppari Jaakko Nyberg. Siis mitä vit… voisi joku vulgaarimpi sanoa. Minä käytän vain hienostellen kolmea pistettä, jos vaikka blogia harhautuu lukemaan joku kirosanoja vielä lukematon.

Eilisestä tuli mieleen englantilaisen David Battyn laittaminen laukomaan rangaistuspotkua vuoden 1998 MM-kilpailuissa. Eihän siitä mitään hyvää seurannut. Jollen aivan väärin muista, niin Batty tunnusti kisojen jälkeen ampuneensa rankkarin viimeksi joskus juniorivuosina. Joku paremmin asioita tunteva voinee valistaa millainen on Nybergin historia rangaistuslaukauksien upottajana.

Tepsin pelaajilla on niskassaan King Kongin -kokoinen gorilla. Normaalisti tuomarin viheltämä rangaistuspotku saa aikaan villin tuuletuksen. Joukkue riemuitsee jo etukäteen lähes varmasta maalista. Nyt nurmella astelee innokkaitten maalintekijöiden sijasta tossunkärkiä tuijottavia epävarmoja miehenalkuja. Rangaistupotku tuntuu rangaistukselta, toivottavasti ei sentään potkujen uhalta.

Turhautuneen ystäväni mukaan rankkarien suhteen pitää kysyä kuka vetää varmasti maaliin. Hänellä joka vastaa ronskisti ”minä”, on riittävästi itseluottamusta. Kenties Nyberg oli ottanut vastuuta?

Mikä tilanne on nyt? Vaikka en ole kärpäsenä pukukopin katossa, niin näyttää ja tuntuu siltä, että kysyttäessä kuka vetää rankkarin, on ”vedä sää” todennäköisin vastaus. Valitettavasti valmentaja ei voi tulla kentälle rankkareita laukomaan.

Kenties Tepsin leirissä tulisi tutustua rangaistuspotkuista tehtyihin tutkimuksiin? Tiedetoimittaja Matthew Hutson kirjoitti kaksi vuotta sitten Psychology Today -verkkolehteen jutun rangaistupotkujen psykologiasta, johon oli koottu useampia tutkimuksia eri julkaisusarjoista.

Tutkimusten johtopäätökset olivat yksinkertaisia: Älä ryntää laukomaan, vaan toimi rauhallisesti. Vakuuta itsellesi ettet mokaa. Pitäydy siinä ajatuksessa, minne aiot pallon laukoa. Henkinen vahvuus tai korkea stressinsietokyky korreloi onnistumisen kanssa paremmin mitä taitotaso.

Kuka siis ampuu Tepsin seuraavan pilkun?

Linkit:
Are England really the worst performers in penalty shootouts? (The Guardian, 25.6.2012)
Veikkausliiga – Tilastot (Veikkausliiga.fi, 26.6.2012)
The Psychology of Penalty Kicks (Psychology Today, 12.7.2010)