Muu urheiluParisuhde ja perhe- No, mikä tenniskoulussa oli parasta?
- Ruoka.

Edellinen ei ole lainaus tennistä inhoamaan oppineen lajilegendan Andre Agassin suusta, vaan esikoisepelini vilpitön vastaus kysymykseeni. Jälkikasvu sai viime viikolla ensikosketuksen tenniksen ihmeelliseen maailmaan. Arkipäivät kuluivat TS tenniskoulussa.

Agassin lapsuus lajin parissa oli synkkä. Tämä joutui seitsenvuotiaana harjoittelemaan kaiket päivät väkivaltaisen isänsä silmien alla. 13-vuotiaana Agassi lähetettiin pois kotoa vankilamaiseen tenniskouluun. Ero Impivaaran viisipäiväiseen lajiin tutustuttavaan kurssiin ei voisi olla suurempi.

En halua edes leikitellä ajatuksella omasta pojasta tulevana Agassina. Kuka haluaisi tietoisesti traumatisoida oman lapsensa? Tennislegenda oppi vihaamaan lajia, vaikka oli siinä kiistattoman lahjakas, kenties omana aikanaan maailman paras. Inhimillinen hinta absoluuttiselle huipulle pääsystä oli kohtuuttoman kova.

Oma epelini kinusi tenniskouluun pääsyä kaksi kesää. Nyt maila pysyy jo kädessä, ja pallo saa kyytiä. Mutta kehen omasta pojastaan ylpeä isä jälkikasvuaan vertaisi?

Olemme käyneet pari kertaa pallottelemassa Suikkilan asfalttikentillä. Pahimmat maneerit ovat kehittymättä, mutta olin jo näkevinäni tiettyjä erityispiirteitä.

Vasenkätisyys on selkeä vahvuus. Tenniskoulu pidettiin kaikkien aikojen suomalaispelaajan, Jarkko Niemisen, mukaan nimetyllä areenalla. Myös Nieminen sivaltaa palloa vasemmalla kädellään. Mutta kun puhutaan kohtuuttomista vertauksista, on syytä ottaa verrokki suoraan maailman kirkkaimmalta huipulta. Huiskiko palloa sittenkin Suikkilan Nadal?

Rafael Nadal voitti eilen Ranskan avoimet historiallisesti seitsemättä kertaa. Edes ruotsalainen alushousuvalmistaja Björn Borg ei ole kyennyt samaan. Massakenttien valtias Nadal on muutoin oikeakätinen, mutta on opetellut tenniskentällä vasenkätiseksi.

Maneereja Nadalilta ei tarvitse apinoida. Esikoiseni kummisetää häiritsee "Manacorin Härän" jatkuva kalsarien korjailu. ”Luulisi noilla tuloilla olevan varaa ostaa hyvin istuvat alkkarit.”

Jälkikasvun kalsareissa on Turtlesien kuvia. Ne istuvat hyvin.

Isällä on Björn Borgin alkkareita, mutta paljoa muuta yhteistä tennishuippujen kanssa ei sitten olekaan.

Kävin jälkikasvun lailla TS tenniskoulun, ja jopa harjoittelin pari vuotta sen jälkeen Turun verkkopalloseurassa. Ura lajin parissa ei kuitenkaan urjennut.

Ykkössyöttö ei koskaan kehittynyt niin varmaksi, että turnaukset olisivat kiinnostaneet. Pallo saattoi kyllä lähteä lujaa, mutta ruudun sijasta se lävähti kerran jos toisenkin nelinperiparin takaraivoon.

Sittemmin minua on kritisoitu/analysoitu pelityyliltäni virheitä välttäväksi tuuppariksi, joka vain palauttaa pallon ja odottaa vastustajan virhettä. Muistaakseni myös Agassi oli erinomainen palauttaja…

Tänä päivänä oma olkapää ei enää kestä repivää syöttöliikettä. Paikat ovat hajalla kuin Agassilla ikään. Parasta tenniskoulussa taitaisi siis itsellekin olla ruoka. Ei ole omena kauas puusta pudonnut.

Linkit:
Andre Agassi: Open
TS tenniskoulu