FutisTPS”Jaaha, se on taas pakkovoiton paikka.” Näillä sanoilla on avattu keskustelu lukemattomia kertoja ennen Tepsin kotiottelua.

Kannattajan näkökulmasta pakkovoitossa on yleensä kyse siitä, että varmistetaan sarjassa iskuetäisyys kärkeen tai mitalisijoihin. Hankalammassa sarjatilanteessa pakkovoitolla kurkotetaan ylemmäs, pois putoamispeikon kynsistä. Kauden lähestyessä loppuaan ei sarjassa tunnu muita otteluita olevankaan kuin pakkovoiton paikkoja. Cup-muotoisten kisojen pakkovoitot ovat sitten asia erikseen.

Kannattajien pakkovoittoaatoksista harvemmin tarvitsee hermostua. Fanin suhteellisuudentajuttomuuteen kuuluu vaatia voittoa joka ottelusta. Onnistumiset mitataan pisteissä ja maaleissa. Aina sekään ei tunnu riittävän, vaan tulosta täytyisi syntyä kaiken lisäksi näyttävällä pelillä. Tästä voi käydä tiedustelemassa tarkempia tietoja monien suurseurojen kannattajilta.

Joskus pakkovoittoa kuitenkin perää huolestuttavan vaikutusvaltainen kannattaja. Historian saatossa on ollut tilanteita, joissa valtakunnan ykkösdespootti, suuri johtaja tai aurinkoinen isä on käynyt motivoimassa pelaajia ja valmennusjohtoa pukukoppipuhein. Yleensä ymmärrys lajia kohtaan on ollut samaa luokkaa mitä ihmisjohtamistaidot. Omasta mielestä siis huippuluokkaa, kuten B. Virtasen johtajalla ikään.

Yleensä tämän sortin motivointi on perustunut uhkauksiin, lahjontaan, kiristykseen ja katteettomiin lupauksiin. Siis samoihin keinoihin, joilla lapsia yleisesti kasvatetaan. Lapsia tosin harvemmin uhkaillaan lähetettäväksi työleirille Siperiaan tai muutoin vain kadotukseen. Niin hurjia nappulaliigatarinoita ei ole omiin korviini kantautunut.

Tänään on vuorossa kauden ensimmäinen Turun derby. TPS isännöi Inter Turkua, ja molempien joukkueiden pelaajilla on niskassaan pakkovoiton paineet. Ainakin kannattaja ajattelee niin. Useimpien pelaajien kohdalla paineet ovat tosin ihan itse asetettuja, vaikka fanien nettimöykkää lukevat saattavat kirjoituksistakin jotain itseensä ottaa.

Veikkausliigan paikallistaiston voittamisen pakko on kuitenkin suhteellinen käsite. Vanhan sanonnan mukaan elämässä ei ole muuta pakkoa kuin verojen maksaminen ja kuolema. Nyttemmin kreikkalaiset ovat todistaneet tuon verojen maksamisen välttämättömyyden olleen kierrettävissä. Jälkimmäisen suhteen uskovaiset eivät ole koskaan olleet kovin huolissaan, sillä oikein eläen tämä maanpäällinen tallustaminen on ilmeisesti vain välivaihe ennen A-luokan pirskeitä.

Kannattajan näkökulmasta toivon, että illalla on tarjolla maanpäällisellä mittapuulla kalkyloituna valioluokan jalkapallojuhla. Sen luonnollisesti kruunaa pakkovoitosta mustavalkoraitaisille otettavat kolme pistettä.