FutisMiten rakkaudella tarkoitetaan? Wikipediasta löytyi sekin määritelmä. Opin, että rakkaus on syvä kiintymyksen tunne johonkin. Kokemus vaihtelee kokijan ja olosuhteiden mukaan.

Rakkaus on monille uhrautumista. Se voi ilmentyä ja toteutua monella eri tapaa. Rakkaus pakenee yleistä määritelmää.

Suomalaisen jalkapallointoilijan rakkaus lajia kohtaan on lähellä uhrautumisen ajatusta. Helpommalla pääsisi, jos olisi innostunut vaikka jääkiekosta. Menestystä sataisi laariin kansallisella tasolla. Turkulaisesta näkökulmasta katsottuna pääsarjan mestaruutta olisi päässyt juhlimaan harva se kevät. Kulta on värimme?

Ystäväni Herr Fährenhügel totesi kauden viimeisessä Veikkausliigaottelussa lakonisesti, että hän toivoo Tepsin voittavan jalkapallon Suomen mestaruuden omana elinaikanaan, mutta ei usko siihen.

Kyseessä on terveelliset elämäntavat omaava mies. Hädin tuskin ikämiessarjoihin höntsäämään hyväksyttävä herra. Elinvuosia pitäisi olla vielä jäljellä ainakin toinen mokoma.

Ymmärrän silti ystäväni näkökulman. Edellisestä sarjamestaruudesta tulee kohta kuluneeksi 40 vuotta. Se on pitkä aika, kysykää vaikka Manchester Cityn kannattajilta. Oletusarvo nyt ja jatkossa taitaa olla, että Klubi vie mestaruuden. Mursulla tai ilman.

En ole koskaan päässyt tuulettamaan TPS:n jalkapallon Suomen mestaruutta. Oma uhrautuminen on tosin ollut melko vaatimatonta. Talous kestää kausikortin hinnan, ja vastapainoksi olen saanut mieleenpainuvia hetkiä ystävien kanssa jalkapallokatsomossa. Viime kausina TPS on kaiken lisäksi pärjännyt hyvin.

Kannattaja voi kuitenkin kantaa korttaan kekoon monella tavoin. Arvostan suuresti niitä nimimerkkejä, jotka rakentavat jalkapallon keskustelukulttuuria Futisforum²-palstalla. Joukossa on toki muutamia peikkoja, ja välillä käydään rienaamassa toista seuraa kannattavien keskusteluketjuissa, mutta tämä kaikki kuuluu asiaan.

Olen itse sillä saralla hiljainen hissukka. Sivustaseuraaja.

Sain toisenlaisen mahdollisuuden rakentaa suomalaista jalkapallokulttuuria. Veikkausliigasta otettiin yhteyttä Vieraskynä-palstan suhteen. Vähän kuin pääsarjaseura olisi kysellyt vitosdivarin kaverin kiinnostusta tulla treeneihin. ”Meillä olisi tilaa tuossa Tepsin keskikentällä, kiinnostaako?”

Vastasin kosintaan myönteisesti, ja kerroin asiasta parille työkaverilleni. Mainitsin myös, että myötäjäisiä ei ole tiedossa, vaan kyseessä on käytännössä hyväntekeväisyys. Korvausta kirjoittamisesta ei saa. Vertaus vitosdivarin kaveriin pätee siinäkin mielessä.

Talouden numeroita työkseen pyörittävät kaverini naureskelivat hetken, kunnes toinen heistä, salibandyyn syvästi hurahtanut, totesi lyhyesti: ”Rakkaudesta lajiin.”

En olisi osannut sanoa asiaa paremmin.

Linkit:
Vieraskynä: Esittäytyminen (Veikkausliiga.fi)