FutisPohdinta ja pähkintäOsa käyttää kanssaihmisten provosointiin netin keskustelupalstoja. Harvempi ”trollaa” omalla nimellään maakunnan johtavassa sanomalehdessä.

”Gruborovicsilla psykologista pelisilmää”, otsikoi Turun Sanomat tänään. Turun Interiin siirtyvä jalkapalloilija ja psykologian opiskelija juttelee lehdessä asiallisesti.

Kainalojuttuna on toimittaja Jari Wellingin oma kommenttipuheenvuoro. Siinä psykologinen pelisilmä taitaa olla muurautunut umpeen.

Kommenttikirjoituksen avaukseen on vaikea suhtautua muuna kuin toimittajan provokaationa. Vanha kansa puhuisi piruilusta. Konsultti käyttäisi puheenvuoron huomiotalouden realiteeteista ja printtimedian tukalasta tilanteesta sähköistyvän maailman puristuksessa.

Welling aloittaa kommenttinsa muun tekstin osalta täysin irrallisella heitolla toisen turkulaisen jalkapallojoukkueen suuntaan:

”Vaikka Inter jääkin julkisuudessa usein TPS:n varjoon, käytännössä Stefan Håkansin kruunujalokivi on ollut viime vuosina se Turun menestynein jalkapalloseura.”

Tämän jälkeen tekstissä siirrytään itse asiaan eli Interiin, Mika Ojalan tilalle tarvittuun Tamas Gruborovicsiin ja muihin pelaajiin. Miten avaus liittyy kokonaisuuteen millään lailla? Jos kyseessä olisi uutisen ingressi, voisi tekstin kuvitella käsittelevän jotain aivan muuta kuin "Grubon" siirtymistä Interiin.

En ymmärrä miksi siirtouutisen kommenttipuheenvuorossa tarvitsee viitata Tepsiin millään muotoa. Eihän Arsenaliin siirtyvän pelaajan yhteydessä tarinoida Tottenhamista. Erityisesti jos ja kun seurat eivät ole millään muotoa kisanneet saman pelaajan allekirjoituksesta.

Tiedostan lukevani nykyään kyseisen toimittajan tekstejä pienet pirunsarvet päässä. Myönnän sen. Ymmärrän myös kommenttikirjoituksen olevan eri asia kuin varsinainen uutinen. Toimittaja voi kirjoittaa vapaammin omia ajatuksiaan. Tarkoitus on kiinnittää huomiota, tarjota uusia näkökulmia, saada lukija miettimään.

Onnittelen toimittaja Wellingiä. Hän onnistui tavoitteessaan ainakin omalla kohdallani. Jopa siinä määrin, että hienoinen närkästys poiki tämän tekstin. Vedin virtuaaliherneen nenääni.

Kommentti silti teille, herra Welling; Olette muistaakseni useampaan otteeseen kirjoittanut saman lehden sivuilla valittelevaan sävyyn tulleenne väärintulkituksi erityisesti Turun mustavalkoraitaista joukkuetta kannattavien parissa. Haluatte näyttäytyä objektiivisena ja puolueettomana toimittajana, turkulaisen jalkapallon ystävänä. Sympatianne eivät virallisesti ole kummankaan seuran puolella.

Myönnän olevani vain yksi herkkähipiäinen, mustavalkoisen maailmankuvan omaava, lukija. Pelkään silti teidän ampuvan uskottavuuttanne jalkaan tämän päivän kaltaisilla kommenttikirjoituksilla. Psykologista pelisilmää kaivataan myös vihreän veran ulkopuolella.

Tai sitten tulin vain onnistuneesti ”trollatuksi” maakuntalehteä lukiessani.