Futis_75x75-normal.jpg”Make sure You´ll never walk alone. – A Uruguayan Werewolf in London.”

Liverpoolissa kelpo korvauksella jalkapalloa potkiva Luis Suarez hämmentää jälleen. Miehen ei pitäisi nähdä nälkää, mutta niin vain Ajaxin kannibaaliksi 2010 ristitty Suarez on taas otsikoissa purtuaan Chelsea-puolustaja Branislav Ivanovicia käsivarteen kesken ottelun.

”All-Branislav – Elbow crunch”. Kelloggs-muropakettia mukaileva internet-meemi naurattaa. Ei ehkä pitäisi. Ihmisen purema on näet yllättävän vakava juttu.

Läheinen lääkäri oli täysin pöyristynyt kuullessaan puremisepisodista. ”Pureva ihminen on sairas. Sellaiselta henkilöltä puuttuu täysin itsehillintä. Jo ihan pieniltä lapsilta täytyy saada kitkettyä pureminen pois. Ihmisen suussa on vaikka mitä mikrobeja, ja jos purema läpäisee ihon, on siinä vaikka mitä riskejä olemassa.”

Kurkkailin hieman mitä ihmisen puremista oikein sanotaan. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecimissa on infektiosairauksiin erikoistuneen Mikko Seppäsen artikkeli vuodelta 2000 eläinten puremista. Artikkelissa viitataan myös ihmisen pureman riskeihin:

”Kädellisten puremat ovat herkimpiä tulehtumaan, ja luu- tai niveltulehduksen riski on suuri… Käsiin ja ulkoisiin sukupuolielimiin kohdistuneet puremat tulehtuvat erityisen herkästi ja jättävät kosmeettisiakin arpia. Varhaisvaiheessa hoitoon hakeutuvalle pureman uhrille on aloitettava aikainen antibioottilääkitys… Ihmisen puremista noin 25 %:ssa taudinaiheuttaja on Eikenella corrodens, ihmisen suun normaaliin bakteeriflooraan kuuluva gramnegatiivinen bakteeri. Se aiheuttaa alkuun vähäoireisen luu- ja niveltulehduksen, joka johtaa hoitamattomana usein amputaatioon tai nivelen jäykistymiseen.”

Lisäksi todetaan mm. hepatiitti B:n ja C:n, herpeksen, kupan ja HIV:n levinneen ihmisen pureman välityksellä. Aikamoista.

FA:n alun perin pelaajalle läpsäyttämä kolmen ottelun pelikielto nähtiin yleisesti riittämättömänä. Kovempaa rangaistusta tuettiin yllättäviltä tahoilta. Downing Street 10:stä eli pääministerin kansliasta toivottiin rangaistusta arvioitaessa otettavan huomioon tähtipelaajien asema nuorten roolimallina. Jopa Suarezin sponsori Adidas kritisoi pelaajaa tempusta.

Lopputuloksena Suarez sai kymmenen ottelun pelikiellon sekä mojovat sakot. Pelaajan ja hänen työnantajansa mielestä rangaistus oli kohtuuttoman kova. Voin silti uskoa seuran seinien sisällä käydyn keskustelua, jonka viestin ymmärtää heikommallakin kielitaidolla omaava hyökkääjä.

Kenties seuraavalla kerralla Suarez esittää ihan rehellisen itkupotkuraivarin?

Linkit:
Eläinten puremat (Duodecim)
Luis Suárez bite: 10 of the best memes - in pictures (The Guardian)