TPS_75x75-normal.jpgKyllä minä niin mieleni pahoitin, kun Pepsi-pullo vaihtui Jaffaan.

Veikkausliiga jatkui maaottelutauon jälkeen. TPS kohtasi Hongan. Etukäteen suurin mielenkiinto kohdistui kentänreunan mainospulloon.

Tepsin kannattajien parissa tunnelmat olivat ennen peliä varsinaissuomalaisen perinteikkäät. Tappio tulee, pelaajia on loukkaantuneena ja pelissä ei ole tolkun häivää. Jopa Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja olisi ollut ylpeä siitä synkkyydestä, joka yhdisti mustavalkoista kannattajakuntaa. Pessimisti ei pety.

Koska ottelu oli etukäteen hävitty, tai voittokin olisi joka tapauksessa tuurilla saatu, niin oli syytä kiinnittää katse olennaiseen. Toisessa päädyssä, tulostaulun vieressä, on komeillut vuosikaudet monta metriä korkea Pepsi-pullo. Nyt Pepsi vaihtui Jaffaan.

Kaiken lisäksi keltaiseksi muuttunut mainospullo näytti irvistävän saumakohdastaan entistä pahemmin. Twitterissä muutosta tervehdittiin ironisten hashtagien kera. #perinteet #farssi

Pepsi oli perinteikäs jalkapallopelien mainospullo. Pepsi ja Tepsi. Mustaa juomaa mustavalkoraitaisen joukkueen kannattajalle. Kolaa, jossa on mukana pikkaisen piristeitä. Aavistuksen vaarallisen tuntuista, mutta samalla perinteitä pullollaan.

Lapsen suusta kuulee totuuden, sanotaan. Kenties sama pätee näkökulmaan?

Isä ostaa ison pahvimukin kolaa pojalleen. ”Kävellään varovasti katsomoon, ettei juoma kaadu.” Pillillä imeskellään kylmää kolaa. Jännää. Niin jännää, että kohta on pissahätä. Pakko päästä vessaan kesken pelin. Uskaltaako mennä yksin? Toivottavasti silloin ei tule maalia.

Jaffalla on myös perinteitä, mutta ne ovat toisenlaisia. Eivät sovi jalkapallokentälle, vaan perussuomalaisena juhannuksena mökille.

Mökillä on maakellari, jossa on korillinen Jaffaa. Pieniä 0,33 litran lasipulloja. Pullonavaajalla avattavia. Lapset saavat jokainen ottaa yhden pullollisen juhannuksen kunniaksi. Aikuisten koreissa on useampi lasipullo aikuisten limpparia. Niihin lapset eivät saa koskea. Aikuisten ”jaffa” voimistaa seurueen isien ääntä. Myöhemmin puhe muuttuu epäselvemmäksi. Viesti on kuitenkin selvä. ”Lapset nukkumaan!”

Kukaan ei tykkää Jaffasta.

Onneksi TPS sentään voitti Tapiolan Jaffan 2-0. Siis Espoon Hongan.