Futis_75x75-normal.jpgKaiken tiedon lähde eli Wikipedia tietää kertoa sumalla tarkoitettavan tukkien kasautumista ja juuttumista yhteen uitossa. Suman sattuessa tuli tukkijätkälle kiire.

Samanlaista kiirettä on pitänyt veikkausliigapelureilla.

Tepsin mustavalkoraitaisten karmaisevin viikko taitaa olla näin juhannuksen perään. Samalle kalenteriviikolle on kasaantunut peräti kolme sarjapeliä. Maanantaina matsi Jyväskylässä, torstaina kotona kuopiolaisia vastaan, ja sunnuntain päätteeksi paikallinen Auranrantain mittelö. Kapealle ringille rasitus on samaa luokkaa mitä juhannus monen maksalle.

Onko tässä mitään järkeä?

On mielenkiintoista nähdä, millaisella sykkeellä Tepsin pojat vääntävät sunnuntaina. Paikallispelit ovat kannattajan näkökulmasta kauden tärkeimpiä otteluita. Silloin täytyy jaksaa juosta ja tsempata. Nappikset jalassa lyyhistyminen on hyväksyttävää, mutta yrityksen puutteeseen derby ei saa kaatua.

Urheilusanomat (omaa sukua Veikkaaja) tiedusteli muutama viikko sitten liigavalmentajilta kauden pituudesta ja sen otteluohjelmasta. Yleinen mielipide tuntui olevan, että otteluja sinänsä on ihan sopiva määrä, mutta ne on ahdettu liian tiiviiksi ohjelmaksi. Osa oli valmis pidentämään kautta ainakin alkupäästä.

Käytännössä tämä tarkoittaisi kauden aloittamista keinonurmella. En näe tätä ongelmana, sillä nurmikentät ovat huhtikuun lopullakin useimmilla paikkakunnilla heikossa kunnossa.

Oma esitykseni on, että ne joukkueet, joilla on kotikenttänään keinonurmi, pelaisivat alkukaudesta enemmän kotiotteluja mitä luonnonnurmea kotikenttänään pitävät. Lisäksi otteluja voitaisiin tarpeen vaatiessa viedä halleihin tai muualle tekonurmien äärelle, jolloin joustettaisiin stadionvaatimusten osalta.

Näin toimitaan jo nyt pakon edessä. Esimerkiksi TPS pelasi tämän kauden kaksi ensimmäistä otteluaan Kupittaan Veritas-stadionin luonnonnurmen sijaan Urheilupuiston Yläkentän keinonurmella.

Urheilullisen puolen näkökulma on siis selkeä. Kokonaisuus ei. Talous sanelee reunaehtoja, samoin FIFan ja UEFAn asettamat reunaehdot pelipäiville.

Seurojen johdon näkemys on saada aikaiseksi enemmän tuottavia urheilutapahtumia. Tällöin varakentillä pelaaminen täytyy hyväksyä myös talouden tunnuslukuja pyörittävien puolella. Tepsille asia tuskin olisi ongelma olemassa olevan stadionyhtiösopimuksen vuoksi, mutta muissa Veikkausliigan seuroissa saattaisi syntyä napinaa.

Miksi muutosta sitten tarvitaan?

Ottelusumien estämisen lisäksi kauden aikaistaminen voisi helpottaa myös jotakuinkin vakituisten pelipäivien luomisessa. Tässä kohtaa seurojen edustajien muodostaman liigahallituksen pitäisi päästä nykyistä parempaan neuvottelutulokseen.

Kaudella 2013 on esimerkiksi Tepsin kotiotteluita kaikkina muina viikonpäivinä paitsi tiistaisin ja perjantaisin. Maanantai-iltoihin osuu neljä ottelua, keskiviikkoihin kolme, torstaihin kaksi, lauantaihin kolme ja sunnuntaihin viisi ottelua. Luo siinä sitten rutiineja, joihin kannattajat voivat ripustautua.

Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaan on määrä keskustella valmentajien kanssa ensi kauden otteluohjelman rakentamisesta. Olennaista on kuitenkin se, kuka tai ketkä tekevät seurojen esitykset liigahallitukseen. Seurojen talouspuolen veijarit, vai urheilullisesta menestyksestä vastuuta kantavat valmentajat?

Uitossa vonkamiehen hommana oli estää ja ilmoittaa puiden ruuhkautumisesta. Nyt seurojen valmentajat ovat joutuneet vonkamiehen asemaan, joiden ottelusumasta kertovat huudot kiirivät Veikkausliigan Urheilukadun kämpille saakka.

Minkälaisia mielikuvia katsojissa herättävät jalkapalloilijat, jotka eivät jaksa ottelusuman vuoksi pelata? Houkutteleeko se katsojia epäsäännöllisesti pelattaviin peleihin?

Löytääkö liigahallitus ensi kaudelle paremman ratkaisun, vai onko odotettavissa Veikkausliigan tukkijätkille kiirettä pitävä nahkapäätös?

Linkit:
Otteluohjelman vakiopäivät -keskustelu
Marjamaa ottaa kantaa otteluruuhkakeskusteluun (veikkausliiga.com, 27.5.2013)