Futis_75x75-normal.jpgTaalintehtaan nurmelta Goodison Parkille. Aivovamma on aivovamma Englannissakin.

Tottenhamin maalivahti Hugo Lloris sai viikonloppuna Evertonin mörssärihyökkääjän Romelu Lukakun polven päähänsä sillä voimalla, että ranskalaisvahti menetti hetkeksi tajuntansa. Käsittämätöntä kyllä, maalivahdin annettiin jatkaa kentällä pelin loppuun saakka.

Aivotärähdys on kansanomainen termi aivoihin tulleelle kovalle iskulle. Jos ihminen menettää tajuntansa, on kyseessä aina aivovamma, valisti läheinen lääkäri minua. Aivovamma kuulostaakin jo aivan eri kaliiberin diagnoosilta.

Muistan omalta vaatimattomalta peliuraltani tapauksen Taalintehtaan nurmelta. Joukkueemme ainoa lääketieteellistä koulutusta saanut pelaaja löi päänsä maalintekotilanteessa hurjalla voimalla vastustajan maalivahdin polveen. Pallo kimmahti maaliin. Hyökkääjämme ullakolta sammuivat valot.

”Mitä tapahtui?” kysyi kaveri tultuaan tajuihinsa. ”Löit pääsi maalivahdin polveen, ja menetit tajusi”, vastasin. 

”Mikä tilanne?”, hän kysyi. ”3-1 meille, sinä teit maalin”, vastasin. Kaveri hymyili, ja talutimme hänet vaihtopenkille. 

Jäin istuskelemaan hänen viereensä. Kului pari minuuttia. ”Mitä tapahtui?” kysyi hän uudestaan. ”Löit pääsi maalivahdin polveen, ja menetit tajusi”, vastasin. ”Mikä tilanne?”, hän kysyi. ”3-1 meille, sinä teit maalin”, vastasin.

Sama toistui varmaan tusina kertaa. Hölmömpikin huolestuisi joukkuekaverin tilasta. Soitin lääkäriopinnoissaan vaiheessa olleelle läheiselle. Hän totesi, ettei tilanteesta saa varmuutta ilman pään kuvaamista.

Ambulanssi jäi tilaamatta. Ottelun päätyttyä pakkauduimme autoihin, ja lähdimme köröttelemään kohti Turkua. Tärskystä oli ehtinyt kulua toista tuntia, kun tuolloin neurokirurgiksi kouluttautuva kaverini alkoi ymmärtää päähänsä tullutta iskua. 

”Ei jumalauta. Jos mun päässä on aivovamman merkkejä, niin se voi laukaista epilepsian. Siihen loppuu extremelajien harrastaminen. Ja viinan juominen. Ei jumalauta.”

Liverpoolissa kentän laidalla tehty päätös antaa maalivahdin jatkaa pelaamista on aikaansaanut polemiikkia Brittein saarilla. Päätöstä on luonnehdittu vaaralliseksi ja vastuuttomaksi muun muassa FIFAn puolelta. ”Kun pelaaja on menettänyt tajunsa, ei hänen omaan arviointikykyynsä voi luottaa.”

Pelaajayhdistys ei ole ollut yhtään hellempi sanoissaan, vaan on vaatinut päähän tulleen kovan tärskyn jälkeen vaihtoon ottamista pakolliseksi. ”Kun pelaajaa hoidetaan kentän laidalla, on hyvin vaikea arvioida päävamman vakavuutta.” 

Pelikaverimme meni Turkuun päästyämme suoraan työpaikalleen pään kuvaukseen. Aivoissa ei onneksi näkynyt muutoksen merkkejä.

Mikä mahtaa olla Hugon tilanne?

Linkit:
Concussion rules under spotlight in wake of Hugo Lloris row (The Guardian)