TPS_75x75-normal.jpgVuoden lyhin päivä on takana. Päivä pitenee. Optimismi nostaa päätään, vaikka sitten katteettomana.

Altavastaajan asema sopii usein suomalaisille, sanotaan. Ainakin itsestä tuntuu oikeastaan ihan hyvältä, että TPS voi lähteä jalkapallokauteen 2014 menestyspaineista vapaana.

Sain palautetta Veikkausliigan sivuille kirjoittamastani Vieraskynä-tekstistä Tilinpäätös. Nimettömänä sähköpostia lähettänyt lukija kummeksui Tepsin nostamista viime kaudella Klubin ykköshaastajaksi. Palautteen antaja voi rauhoittua; ensi kauden alla TPS ei kuulu mitalisuosikkien joukkoon.

Väittäisin eron suuren ja mahtavan Neuvost… siis Helsingin Jalkapalloklubin ja muiden veikkausliigajoukkueiden kesken kasvavan vielä viime kaudesta. Ellei sitten siirtomarkkinoilla tapahdu kevään aikana jotain todella odottamatonta.

Klubin kipparit Riihilahti & Boström purjehtivat kuvainnollisella Swanillaan jossain kaukana horisontin takana. Tepsin Reinillä ja Rajamäellä on allaan talousmyrskyssä herkästi hörppäävä juniorien optimistijolla.

Optimismia tarvitaankin. Urheilusanomien mukaan Tepsillä oli alkuviikon treeneissä viisi pelaajaa. Siinä ei saa edes pienpeliä aikaiseksi. Omissa sunnuntaihöntsissäkin olemme pitäneet alarajana kuutta kaveria.

Rajamäki toteaa samassa lehtijutussa, ettei voi rakentaa pelisysteemiä, jos ei ole pelaajia. Mies on oikeassa. Omasta puolestani toivon, että on ensi kaudella kentällä sitten minkälaisia pelaajia tahansa, olisi pelisysteemi viime kauden rapapallosta poikkeava. Se systeemi haisee.

Itse asiassa odotan ensi kautta vesi kielellä. Menestyspaineita ei ole, mutta joukkue on todennäköisesti hyvin nuori ja paikallinen. Juniorit ovat viime vuosina menestyneet hienosti, ja nyt heille on pakon edessä annettava peliaikaa. On hienoa nähdä, miten nuoret onnistuvat vastaamaan huutoon. Virheitä nähdään varmasti, mutta se omille nuorille sallittakoon. Oppiminen tapahtuu usein erehdysten kautta.

Samaistumisen mahdollisuus löytyy katsomossa niin nuorilta kuin meiltä ikämiehiltä. Kentällä ei kirmaa lauma palkkasotureita, vaan paikallisia poikia. Korvaukset ovat kuppi-istuimilla istuvien parissa paremmat mitä nurmella nelistävillä. Ruoholla ravataan rakkaudesta lajiin.

Optimistijolla on tarkoitettu juniorikäyttöön. Wikipedian mukaan optimistijolla ”…tarjoaa purjehduksellisesti haasteita niin veneenkäsittelyn kuin kilpailutaktiikankin kannalta myös kasvavalle purjehtijalle ja siten pohjan myöhemmälle purjehdusuralle. Moni menestynyt kilpapurjehtija on aloittanut uransa optimistissa.”

TPS on ensi kaudella kuin optimistijolla. Veneen eli joukkueen käsittely sekä kilpailutaktiikka kehittyvät varmasti viime kaudesta. Uskon myös joukkueesta löytyvän useita vastuuseen kasvavia jalkapalloilijan alkuja.

Kuka tietää, miten moni ensi kauden mustavalkoraitaisista rakentaa vielä itselleen menestyksekkään jalkapalloilijan uran suuremmissa luokissa ja sarjoissa?

Linkit:
Tilinpäätös (veikkausliiga.com)