”Pallonhallinta ei ole mun juttu”, totesi Tepsin päävalmentaja Marko Rajamäki viime kaudella. Pitäisikö sen olla?

Jalkapallo huipulla on tulosurheilua. Se on sitä omassa höntsäfutiksessakin. Niinpä jokainen valmentaja etsii sitä kultaista tapaa, jolla pelejä ja mestaruuksia voitetaan.

Viime vuosina maailmalla on vannottu pallonhallinnan nimeen. Kaiken voittaneet FC Barcelona ja Espanjan maajoukkue ovat luoneet ”passenachion”, pelitavan, joka perustuu suureen määrään syöttöjä ja korkean pallonhallinnan kautta hyökkäämiseen ja puolustamiseen.

Jalkapallohistoriaa tuntevat voivat toki älähtää, että tässä ei ole mitään uutta. Jo Johan Cruyff totesi 70-luvulla, ettet voi voittaa ilman palloa, ja ettei vastustaja voi tehdä maalia, mikäli pallo on omalla joukku-eella.

Mutta onko pallonhallinta avain menestykseen? Kyllä ja ei. Chris Anderssonin ja David Sallyn mainiossa The Numbers Game -kirjassa esitellään oivasti sitä, miltä asia näyttää tilastojen valossa.

Lari Vesander arvosteli blogissaan Toinen jakso nyt suomeksikin käännettyä kirjaa (Numeropeli) tietynlaisesta yksisilmäisyydestä ja on siinä varmasti joron jäljillä. Kirjan tietyistä puutteista huolimatta se sisältää mielenkiintoisia ajatuksia, jotka pakottavat lukijan miettimään asiaa myös oman suosikkijoukkueen näkökulmasta.

Minulle se tarkoittaa Tepsin pelaamisen pyörittelyä omassa päässä.

Andersson & Sally nostavat esiin havainnon, jonka mukaan pallonhallinta on hyvä juttu, mutta vielä parempaa ja ratkaisevampaa tuloksenteon kannalta on se, ettei palloa menetä takaisin vastustajalle. 

Syöttöjen määrä tai syöttöjen onnistumisprosentti eivät vaikuta tappioiden ehkäisemiseen tai voittojen määrään yhtä paljon mitä pallonmenetysten välttäminen. Kirjassa todetaan Englannin pääsarjassa joukkueen, joka menettää pallon vastustajalle useammin kuin vastustaja, häviävän 47,7 % otteluistaan. Sen sijaan joukkue, joka menettää pallon vastustajalle harvemmin mitä vastustaja, häviää otteluistaan vain 28,4 prosenttia. Tämä ero on merkittävä, ja todennäköisesti yleistettävissä myös muihin sarjoihin.

Palloa enemmän hallussaan pitävät joukkueet eivät siis voita kaikkia otteluitaan, kaikkea muuta, mutta ainakin Englannin pääsarjassa ne voittavat enemmän, ja häviävät vähemmän otteluita mitä vähemmän palloa pitävät ja ennen kaikkea enemmän menettävät joukkueet.

Mitä pallonhallinta itse asiassa on? Näkisin sen olevan onnistunutta syöttämistä pelikaverilta toiselle.

Omassa höntsäfutiksessa syöttöjen laatu vaihtelee suuresti, ja pelaajien kesken on silminnähden havaittavia eroja kyvyssä syöttää palloa omalle joukkuekaverille. Onko näin myös muualla? 

Anderssonin & Sallyn kirjassa esitellään tutkimus, jossa oli käyty läpi Brasilian pääsarjan otteluissa annettuja syöttöjä. Sen mukaan pelaajia oli käytännössä mahdoton erottaa toisistaan syöttötaidon perusteella. Jokainen osaa syöttää hyvin ja tarkasti kaverille kun sen saa tehdä ns. rauhassa. Haluaisin ajatella tilanteen olevan sama myös Veikkausliigassa. Perustaitotaso on pääsarjatasolla kaikilla riittävän korkea.

Ehkä kyse ei olekaan oikeastaan syöttämisestä, vaan sijoittumisesta? Siitä mitä tapahtuu ennen ja jälkeen syötön. Miten pelaaja onnistuu etsimään itselleen sen sekunnin murto-osassa lisää tilaa ja aikaa, että hän voi syöttää rauhassa ja hyvässä asennossa, prässääjän ahdisteluista vapaana. 

Syöttämisen onnistumiseen vaikuttaa myös se, miten pelaajat liikkuvat sinä aikana, jolloin pallo ei ole itsellä. Ja se ei olekaan ihan pieni osa pelistä. Anderssonin & Sallyn kirjan esimerkin perusteella pelaajat juoksevat 98,5 % peliajasta ilman palloa, ja pelaavat 99 % peliajasta ilman palloa. Jalkapallon pelaaminen ei siis ole pelaamista pallon kanssa, vaan pääosin ilman sitä.

Vanha valmentajani oli harvinaisen oikeassa sanoessaan jalkapalloa pelattavan oikeasti enemmän päällä kuin jaloilla. Eikä hän tällöin tarkoittanut pallon puskemista, vaan korvien välistä pururataa.

Tässä kaikessa tuskin on mitään kovin uutta. Se kuitenkin pakottaa ainakin minut pohtimaan sitä, kannattaako Tepsin jatkossa luovuttaa pallonhallintaa vastustajalle samalla tapaa mitä aiemmin?

Helppoja syöttöjä omille!

Linkit:
The Numbers Game (Amazon)
Numeropeli vai Soccernomics? (Toinen jakso)