Asuntoesittelyissä tosimielellä kiertäminen vaatii näkemystä, visioita, kykyä nähdä karmeiden huonekalujen, järkyttävien sisustusratkaisujen ja kuppaisten keittiöiden taakse. Eniten kyseinen monen parin viikonloppuharrastus vaatii sitkeyttä. Asuntoja toinen toisensa perään, kaakeleita, tapetteja, boordeja, muovimattoja ja parketteja. You name it, I´ve seen it.

Edellä mainittu pätee myös miehiin. Vaatii visiota nähdä pojan tai aikuisenkin miehen mahdollisuudet. Miehen ulkoisen olemuksen rinnastaminen käytettyyn asuntoon ei siis liene liian kaukaa haettu. Pienellä pintaremontilla siitä saa oikein hyvän, saattaa joku nainen sanoa. Sekä asunnosta että miehestä.

Osa pitää myytävänä olevien asuntojen kiertämisestä. Myytävänä olevia kämppiä kiertelemällä voi tyydyttää tirkistelynhaluaan, tai sitten asuntojen kiertäminen voi olla yksinkertaista, mutta halpaa ajankulua viikonloppujen tapahtumaköyhille sunnuntaille. Ja aina voi esittää varakasta, joka tulee nenäänsä nyrpistellen katsomaan vaatimatonta useamman sadantuhannen euron lukaalia. Ajateltiin ostaa tämä kakkoskämpäksi, jotta on luukku, jossa nukkua kun jompikumpi on kaupungissa käymässä. Naisille vinkiksi; pieni petos lienee aina paikallaan. Niin asuntoja kuin miehiäkin katsastaessa.

Petokset, huijaukset tai ainakin tiukka tinkaaminen kuuluvat asuntokauppaan. Kun mieleinen tai ainakin tarpeen täyttävä asunto vihdoin löytyy, kannattaa siihen iskeä kiinni. Ihastua asuntoon ei saa, mutta sen mahdollisuudet tulee nähdä. Myös tässä mielessä erilaisia asuntoja voi verrata miehiin. Ensisilmäyksellä ei tule ihastua, mutta liian kauaakaan ei saa odottaa, muuten joku toinen vie tuon pientä laittoa kaipaavan, mutta hyvän pohjapiirustuksen omaavan yksilön.
 
Vanhasta asunnosta luopuminen voi olla kova paikka. Kämpän vanha omistaja, tai miehen jo vaihtoon laittava tyttöystävä saattaa pitää vanhastaan yllättävän tiukasti kiinni. Kun totuttua omaisuutta ilmeneekin havittelemaan uusi nainen, alkaa mies tai vanha asunto tuntua kummallisesti entistä houkuttelevammalta. Onneksi raha lohduttaa useita naisia.

Suurta eron tuskaa liennyttääkseen asettaakin moni asuntoa myyvä hintapyynnön niin korkeaksi, että läpi mennessään saatava summa helpottaa oloa. Voi vaikka nauraa koko matkan pankkiin. Kovin monesta miehestä tuskin saa kummoistakaan korvausta. Hyvä kun lähtee haisevine sukkinensa. Tosin osa naisista saattaa ajatella vanhasta miehestään kuten TPS Jortikasta. Parempi pitää meillä, vaikka toimettomana, jotta ei ole huseeraamassa muiden midaksena.

Asuntoja, kuten miehiäkin, on eri arvoisia. Anteeksi vain teille, jotka pitävät kaikkia ihmisiä ja alueita tasa-arvoisina. Osa asunnoista on tilavampia ja järkevämmin suunniteltuja kuin toiset. Osa kiinteistöistä on paremmassa kunnossa ja siistimpiä kuin toiset. Vertausta miehiin ei kaiketi tarvitse selittää. Osa asunnoista sijaitsee rauhallisemmalla, arvostetummalla tai muutoin viihtyisämmällä alueella. Osa miehistä on paremmin kasvatettuja, koulutettuja, ajavat komeammalla autolla tai ovat muutoin vain mainiompia seuramiehiä.

Mikä siis neuvoksi? Tuleeko vanhassa asunnossa roikkua, vaikka se onkin jo armottomasti liian pieni. Entä tulisiko naisen yhä kulkea nykyisen äijän kanssa, vaikka se ei aiheutakaan muuta kuin mielipahaa? Vastaus on kumpaankin kysymykseen ei.

Vanhasta tulee osata luopua, mutta hyvästä ei. Kun on kerran löytänyt itselleen sopivan asunnon tai miehen, tulee siitä pitää kiinni. Tällöin tuleekin miettiä, miten tiukan paikan tullen voi muokata muuta ympäristöä. Ja nauttia miehen ja asunnon kanssa yhdessäolosta.