Stereoissa soiImurointimusiikki ei ole musiikin imurointia, vaan musiikkia imurointia varten. Oma taistelulaulujen alalaji.

Hissimusiikki on käsite. Sen mitäänsanomattomassa tahdissa voi sujuvasti tuijottaa tossunkärkiä, kuikuilla kattoon ja vältellä katsekontaktia. Tuskin yksikään muusikko haluaa tehdä hissimusiikkia. Ansioluettelossa hissimusiikkiyhtiö Muzak ei ole kaikkein katu-uskottavin merkintä.

Imurointimusiikki sen sijaan on korkealaatuisen musiikin merkki. Mikä tahansa rallatus ei helpota kotityöhelvettiä. Imurointi on viheliäistä hommaa, ja vaatii tuekseen toimivaa musiikkia.

Lapsiperheessä imuroinnin ensimmäinen vaihe edellyttää kylmän sodan aikaisten neuvottelutaitojen hallitsemista. Lastenhuoneen muuttaminen terävien legojen miinakentästä imurointikuntoon on oma ponnistuksensa, joka on fyysisen ponnistuksen lisäksi henkien taisto. Useimmiten epeli itkee, huutaa ja raivoaa ennen kuin on saanut siivottua oman huoneensa imurointikuntoon. Sillä aikaa omalla kontolla on muiden huoneiden lattioiden raivaaminen.

Raivaustraktoritöiden jälkeen on vuorossa varsinainen imurointi. Se ei ole juuri edellä mainittua mukavampaa puuhaa. Hermot menevät, tuska pukkaa päälle, ja pelihousujen totaalisen repeämisen sijasta ne ovat ainakin hiestä märät.

Pipodiskon avulla siivoamisesta ja imuroinnista voi tehdä hieman miellyttävämpää, mutta mikä tahansa musisointi ei toimi. Mitkä ovat hyvän imurointimusiikin tunnuspiirteet?

Imuroidessa hymy harvemmin karehtii huulilla. Tämän vuoksi myös musiikissa tulee olla mukana ripaus tai kaksi aggressiota tukemassa tunnetilaa. Toivottava piirre voi kuulua sanoituksissa, laulutavassa ja/tai soitossa, mieluiten kaikissa. Lisäksi kertosäkeen tulee olla tarttuva, jotta sitä voi karjua mielessään imuria perässään retuuttaessaan. Sanoman täytyy sopia kiukun kanavoimiseen imurinvarteen.

Sähkökitaroiden tulee räimiä railakkaasti. Särö saa aikaa kaivattua räyhäkkyyttä, jota erityisesti mattojen imurointi vaatii. Tiedäthän, kun imurintela ei liiku sujuvasti, vaan matto menee jatkuvasti eri tavoin mutkalle ja ruttuun. Yhtäkkiä matto ja imuri ovat suurimpia vihollisiasi. Silloin on tärkeää, että korvissa kaikuu omaa eeppistä yksintaisteluasi tukeva musiikki.

Basson ja rumpujen tulee luoda tekemisen taustalle tanakka rytmi. Sellainen, joka saa pään nykimään ja ajantajun hämärtymään. Olennaista on auttaa etenemään huoneesta toiseen, aina lastenhuoneeseen saakka. Siellä puolestaan on edessä valinnan paikka. Käyttäytyäkö aikuismaisesti, ja nostella lattialle yhä jääneet tavarat pöydälle ja laatikoihin, vai ”kasvattaa lasta” imuroimalla lattialla yhä pyörivät yksittäiset legoukkelien irtopäät kostonhimoisesti imurin syövereihin? Jälkimmäinen vaihtoehto ei kannata, mikäli ei mieli käydä jälkikäteen läpi pölypussin ihmeellistä sisältöä.

Olen huomannut, että ruotsalainen The Hives toimii omalla kohdalla imuroinnin tukena, taistelussa villakoiria ja tuolinjalkoja vastaan. Kappaleet kuten ”Die, Allright!”, ”Hate to say I told you so”, ”Here we go again” ja ennen kaikkea ”Main offender” antavat imurointiin potkua ja uskoa urakan loppumiseen.

“This is my main offender
This is what I've got and it's got me saying
Why me?”