Urheilu ja vapaa-aikaTämän seuran peleissä ei katsomossa mussuteta katkarapuvoileipiä. Tuomarin vihellyksistä mussutetaan varmasti.

4Sport jatkaa edesmenneen Urheilukanavan kulttuuritekoja näyttämällä FA Cupin otteluja. Lauantai-ilta tarjosi perjantaina pelatun todella kiinnostavan herkkupalan Rochdale vs. FC United of Manchester.

Englannin kolmanneksi ylimmällä sarjatasolla pelaava Rochdale ei väräyttele suuremmin monenkaan suomalaisen sielun sopukoita. Sen sijaan 7. ylimmällä sarjatasolla taisteleva FCUM on syntytarinansa puolesta mielenkiintoinen tapaus.

Kyseessä on vastalauseena Manchester Unitedin amerikkalaisia omistajille syntynyt seura. Haiseva antiglazerilainen vastine. Ja todennäköisesti alun perin pubin nurkassa heitetty letkaus, josta lopulta syntyi jotain uutta ja aitoa.

Amatööriseuraan on ollut tunkua heti ensi hetkestä lähtien. FA Cupin ottelua selostaneen Pepe ”Was it mean” Jürgensin mukaan joukkueen try out -tilaisuuteen oli tullut noin 900 joukkueeseen havittelevaa ”pelimiestä”. Heidän joukostaan valittiin 17 armoitettua punapaidan kantajaksi. Omiin 5. ja 6. divisioonan seuroihin pääsi hieman harvemman seulan läpi.

FA Cupin ensimmäisen kierroksen ottelu Rochdalea vastaan oli Unitedin historian suurin peli. Ja samalla ensimmäinen televisioitu taisto. Millainen taisto se olikaan, draaman kaari amatööreillä oli ainakin hallussa.

Oikein sielua sykähdytti nähdä se ilo ja into sekä pelaajien että runsaslukuisten kannattajien parissa kun FCUM siirtyi ottelussa 0-1 johtoon tai teki dramaattisesti 2-3 voittomaalin ottelun lisäajan viimeisellä minuutilla.

Kentällä toisiaan halailivat pelaajat ja kannattajat. Unitedin maalivahti hyppäsi kursailematta erään kentälle rynnineen keskivartaloaan ansiokkaasti kasvattaneen kannattajan syliin. Edwin Van Der Sarin on vaikea kuvitella tekevän moista. Ja vielä vaikeampaa on kuvitella kannattajien pääsevän Old Traffordilla kentälle pelaajien joukkoon.Komea oli myös ottelun katsojamäärä. 10 200 ja risat. Lakonisena kommenttina todettakoon, ettei Veikkausliigassa yksikään peli vetänyt päättyneenä kautena moista lukemaa. Suomen Cupin finaalista puhumattakaan.

Toisaalta United esitti sellaisia otteita, että se voisi pärjätä katsojalukemien lisäksi Veikkausliigassa myös kentällä. Tuskin se täysi heittopussi olisi.

Kabinettipelissä ja taloudellisesti se pärjäisi varmasti, vaikka kotipelit pelataankin Buryn stadionilla. Unitedin pelipaidan rintamus komeilee näet puhtaan punaisena seuran omasta tahdosta, vaikka halukkaita sponsoreita olisi jonossa. Ehkä tulevaisuudessa edessä barcelonamainen veto, ja seura itse maksaa pelipaitaan printatusta Unicefin logosta?

Kysymys kuuluukin, mitä silloin katsomossa mussutetaan?

Linkit:
FC United of Manchester (englanniksi)