Parisuhde ja perhe”Ensi puraisu.” Timo Kahilaisen esittämän hahmon kommentti Kummelin klassikkosketsissä Normipäivä on jäänyt elämään erityisesti oluenystävien keskuudessa.

Makuasioista ei kuulemma voi kiistellä. Itse asiassa olen täysin päinvastaista mieltä, niistä jos jostain kiistellään. Meillä kotonakin.

Jälkikasvumme nuorimman edustajan maku ja mieltymykset tuntuvat olevan rajussa ristiriidassa vanhempiensa makunystyröiden välittämien aistimuksien kanssa. Samaa vääntöä on käyty vanhemmankin kanssa, ihan yhtä pienestä asti. Hänen suhteen ehdotonta herkkuruokaa ei ole löytynyt vieläkään. Varmaa on vain se, että se ei ole isän tekemä ruoka.

Olemme harjoitelleet nuorimmaisen kanssa ensimmäisten kiinteiden ruoka-aineiden maistelua. Vajaa puolivuotias kulinaristimme on mutristellut naamaansa tähän mennessä jokaisen soseen suhteen. Saattaa olla, että edessä on lupaava ura ravintolakriitikkona tai sommelierina?

Ruusunmarja-vadelma, luumu ja bataatti ovat kaikki saaneet saman tyrmäävän tuomion. Niitä on pyöritelty hetki suussa hymyn kera, jonka jälkeen karu totuus on valjennut kriitikolle. Hymy on hälvennyt ja tilalle taiottu oikeaoppinen mannermainen paheksunnan ilme. ”Hetkinen, eihän tämä kammottava tahna lähde pois suusta.”

Johtopäätös on tehty salamannopeasti kuten salapoliisien kruunaamaton kuningas Nikke Knatterton ikään. Syljen juoksettama sose on kokenut saman kohtalon kuin viininmaistajan viini. Sillä erotuksella, että sylkäisy on valunut leukapieltä pitkin rinnuksille, josta se on tehokkaasti läästitty ympäri muuta kehoa.

Silkalla äidinmaidolla aika jässikäksi kasvaneen pikkuepelin ongelmana on ollut pahimmillaan pari viikkoa kerrallaan jatkuva kakan panttaaminen. Tähän on nyt yritettyä puuttua kasvussa tukevan organisaation eli meidän vanhempien puolesta mallasuutteen voimin.

Mallasuute tuoksuu ja maistuu erehdyttävästi oluen ja mämmin sekoitukselta. Kun sitä blandaa äidinmaitoon, saa aikaiseksi melkoisen drinkin. Itse asiassa lopputulos muistuttaa etäisesti irlantilaisten suosimaa Guinnessia. Yllättävää kyllä, tämä ohrapirtelö maistuu juniorille.

"Ensi puraisu", taitaisi epeli sanoa, jos osaisi puhua.