Urheilu ja vapaa-aikaTiede-lehdessä oli viime vuonna Kysy asiantuntijalta -palstalla mielenkiintoinen kysymys: Nauru pidentää ikää, mutta miten on vahingonilon kohdalla?

Asiantuntijavastauksen antaneen psykologi ja huumoritutkija Paavo Kerkkäsen mukaan vahingonilon aikaansaamien käkätyksien terveysvaikutukset lienevät samat kuin muunkin naurun. Sen sijaan asiantuntija Kerkkänen jättää sanomatta vanhan suomalaisen viisauden, jonka mukaan vahingonilo on myös se kaikkein aidoin ilo.

Haluan heti alkuun kiittää paria kollegaani, joiden kanssa sain olla paikanpäällä todistamassa jalkapallo-ottelua Inter – KuPS. Peli oli sangen viihdyttävä ja ilta onnistunut. Se antoi myös itselle mahdollisuuden nauttia siitä ilon aidoimmasta muodosta.

Molemmat seurueeni miehistä ovat kelpo heppuja, mutta heillä on yksi pahemman sortin vamma: he kannattavat paikallisista jalkapalloseuroista sitä toista. Uskonnollisempaan retoriikkaan sortuva saattaisi jopa puhua vääräuskoisista.

En tiedä olinko saanut kutsun katsomaan ottelua sillä perusteella, että molemmat herroista tiesivät minun olevan mustavalkoisen leirin miehiä. Odotusarvona luonnollisesti oli, että hallitseva suomenmestari pöllyttäisi nykyään kovin vähästäkin naattimaan tottuneita savolaisia. Toisin kävi. KuPS vei kolme sarjapistettä mukanaan Kuopioon siitä huolimatta, että joutui pelaamaan lopun pelistä vajaamiehisenä.

Haluan korostaa, että minulla ei ole mitään sinimustaraitapaitaista Interiä vastaan. Eikä missään nimessä työkavereitanikaan. Kunhan haluan melskata ja vaahdota nettipeikon lailla.

Viime vuonna vain tuntui säännöllisesti siltä, että etenkin töistä löytyi vain ja ainoastaan kaupungin paremmin menestyneen joukkueen kannattajia. Tänä iltana kevyen mökäöljyannoksen voitelemana minun oli ilo ehdotella seurueeni herroille nostettavaksi maljaa oman maalin tuikanneen Ari Nymanin kunniaksi.

Kovin pitkään vahingoniloisena mähiseminen ei silti kannata. Asiantuntija Kerkkäsen mukaan vahingonilo viittaa negatiiviseen elämänasenteeseen ja jopa katkeruuteen. Kyynisyyden ja katkeruuden puolestaan tiedetään lisäävän riskiä sairastua tiettyihin sairauksiin ja heikentävän myös yleistä elämän laatua.

Sitä Kerkkänen ei vain tunnu ymmärtävän, että katkeruus ja kyynisyys yhdistettynä vahingoniloon ovat niitä perustunteita, joista liian paljon omasta suosikkijoukkueestaan välittävä kannattaja elää.

Linkit:
Nauru pidentää ikää, entä vahingonilo? (Tiede-lehti, 25.11.2008)