TPSFutis”Kohde on aivan väärä”Timo Marjamaa, Veikkausliigan toimitusjohtaja TPS:n mediamykkyydestä.

Tuomarina Veikkausliigassa toimiminen ei edellytä masokismia, mutta verbaaliraipasta nauttiminen auttaa. Taloudellisella korvauksella amatöörien innostusta ei voi selittää. Kenties motivaattorina toimivat keljut kotiolot, tai sitten harrastuksesta täytyy tehdä niin kamala, että sen jälkeen leipätyö tuntuu lastenleikiltä?

Niin, Veikkausliigan tuomarit ovat amatöörejä. Sanaan liittyy paljon erilaisia negatiivisia latauksia. Aivan kuin säännöllisen kuukausipalkan nauttiminen automaagisesti tekisi tuomarista osaavan. Silti… parantamisen varaa on. Rutkasti.

Eilen illalla taisteltiin taas kolmesta sarjapisteestä Kupittaalla. Lähtökohdat olivat herkulliset. Vierailijan maalilla seisoskeli tunteita herättävä nuori mies, itsensä kuninkaaksi korottanut poika. Tukka tiukasti geelillä taakse suittuna. Kenttäpelaajien joukossa oli monta mielenkiintoista vipeltäjää, ja käskyttäjänä pääkaupunkiseudun suomifutiksen oraakkeliksi nostama valmentaja. Kaiken lisäksi joukkueet olivat sarjataulukossa lähekkäin, kärkeä kohti kurottamassa.

Valitettavasti illasta jäi lähinnä mieleen tyystin väärän miehen show. Tuomarin luokaton esitys.

Pitkin peliminuutteja tuomiot heilahtelivat käsittämättömistä vaikeasti ymmärrettäviin. Kortteja heiluteltiin pelaajille katsomoon näyttäen ihmeellisistä tilanteista, ja ennen kaikkea tilanteita ratkottiin pelaajia yllättäneillä ja hämmentäneillä tavoilla.

Tässä on asian ydin. Tuomari saa tehdä virheitä. Se on ihan ok, sillä hekin ovat inhimillisiä ihmisiä. Mutta tuomari ei saa hyvittää virheitään. Pelaajien täytyy kyetä luottamaan siihen, että pelissä on jonkinlainen tuomarilinja olemassa. Muutoin pelaaminen muuttuu vaikeaksi, jopa mahdottomaksi.

Nyt kävi niin, että päätuomari oli kentän näkyvin epeli. Ikävimmässä tapauksessa epäselvä tilanne aiheutti toiselle joukkueelle selkärangan katkaisevan takaiskumaalin. Kaiken lisäksi kyseinen maali osoittautui lopulta voittomaaliksi. Vain koska pelaajat eivät tienneet missä mennään.

Ei ihme, että pelaajien lisäksi verbaaliruoskaa viuhuttivat myös katsomossa kärsivät. Yhden sortin amatöörimasokisteja on sielläkin.

Linkit:
Veikkausliigapomo TPS:n protestista: Kohde aivan väärä (mtv3.fi, 1.8.2011)