TPSFutisTämän tekstin piti alkaa vanhalla sanonnalla rotista, jotka jättävät uppoavan laivan. Eikä tarkoituksena ollut leimata rottia. Nehän pitävät vain huolta hengissä säilymisestään.

Olin huolissani laivasta eli seurasta. Onko ilmassa merkkejä myrskyn puhkeamisesta, ja Tepsin laivan uppoamisesta? Namusetälaivanvarustaja on jo kadonnut kosteaan yöhön. Paikataanko pelaajamyynneillä vuotavaa taloutta kuin viimeistä päivää, kunnes vuotoa ei enää pystytä tukkimaan?

Rotiksi mielsin kovasti Klubiin siirtyväksi uumoiltua Toni ”Kole” Kolehmaista, ja Tukholman kuninkaallisen Djurgårdenin testattavana olevaa Mika ”Ärtsi” Ääritaloa. Pari viikkoa aiemmin köysiä pitkin pois laivasta oli vilistänyt nuori Jere Uronen.

Rottia on perinteisesti pidetty vastenmielisinä, saastaisina otuksina. Historiankirjoista voi lukea mustasta surmasta. Lätkäjätkille tiedoksi, että termillä ei tarkoita 90-luvun Tepsin ykkösketjua, vaan 1300-luvulla Euroopassa riehunutta keuhko- ja paiseruttoa, jota siimahäntien turkissa olleet kirput levittivät. Rottiin on mielletty liittyvän kuolemaa, itkua ja hammastenkiristystä.

Kannattajan kohtuuttomuudella katsottuna samansorttista itkua ja hammastenkiristystä olisi tiedossa Tepsin kannattajille, mikäli Kole siirtyisi Stadin raitapaitoihin. Olisi joku saattanut sihauttaa suustaan jopa ruman sanan. ”Rotta!”

Nyt näyttää siltä, että Tepsin keskikentän tärkein palanen olisi jäämässä mustavalkoraitaisiin. Yhtäkkiä jo lähes oman kylän pojalta tuntuva Kolehmainen on taas se oma rakas lemmikkirotta, jota tekee mieli henkisesti paijata. Herkistyä huutamaan katsomon lehtereiltä turkulaiselle pitkän, kaksisanaisen kannustuksen: ”Hyvä Kole!”

Kolehmaisen tilalle olisi tällä hetkellä erittäin vaikea löytää korvaajaa. Suomesta sellaista ei löydy, jolloin käteen jää ulkomaan arpa. Mahdollinen lastenkorttipeleistä tuttu Musta Pekka, jolloin vain aikuisten korttipeleissä rahat menevät.

Tällainen hätä on Klubin kannattajilla. Klubin Kole eli Alexander Ring karkasi jo Saksanmaalle, ja vanhojen setien Aki Riihilahti & Jari Litmanen jatkaminen on yhtä auki kuin entisen miehen sepalus juhannussoudulla. Varustamolla on rahaa, mutta onko kohtuuhintaisia aluksia ostettavana? Antti Okkosta en pitäisi kovin kummoisena risteilijänä.

Ilmeisesti Tepsin laiva ei ole vielä uppoamassa, vaikka entisen laivanvarustajan varat ovatkin muualla. Ärtsin on puolestaan aikakin siirtyä suurempaan seuraan, mikäli maailmalle vielä mielii muuten kuin seiväsmatkoilla.

Rotta kun on oppiva eläin.