Urheilu ja vapaa-aikaTarkkasilmäisimmät ovat huomanneet, että Etelä-Afrikassa on alkanut jonkin sortin potkupallokisat. Todellinen huipputurnaus pelataan huomenna sunnuntaina klo 14.30 Huhkolan Poropuiston kentällä. Tarkoitan tietysti Napero Gamesia, jossa mukana ovat myös Kupittaan 04 -nappulat.

Omassa lapsuudessa nappulaturnauksien laatu punnittiin omassa mielessä puffetin valikoiman perusteella. Oliko tarjolla B-luokan kyrsän lisäksi myytävänä myös karkkia, ja missä määrin?

Nyt valmentaja sanoi vanhemmille jo etukäteen, että eväiksi ei sitten oteta karkkia tai sipsejä. Puffetissakin lienee siis myynnissä vain jonkin sortin funktionaalista elintarviketta?

Maailma on muuttunut myös pelikenttien osalta. Ennen vanhaan kirmattiin keuhkot vinkuen pölisevillä hiekkakentillä. Sateen sattuessa se oli joukkueen kovin jätkä, jonka pelivermeet olivat kaikkein karmeimmassa kurassa.

Poikien keskinäinen miehisyysmittari johti luonnollisesti kentällä tarpeettomiin liukutaklauksiin. Varustehuollosta vastanneet äidit eivät luonnollisesti olleet pelitavasta mielissään. Äidit tuskin ovat siinä mielessä muuttuneet millään muotoa vuosikymmenien vieriessä.

Nyt pelit pelataan Poropuistossa tekonurmella, joka ei pölise tai kurasta. Palovammatkin taitavat olla taakse jäänyttä elämää nykypäivän kentillä.

Yksi asia on kuitenkin pysynyt muuttumattomana viimeisen lähes kolmenkymmenen vuoden aikana: itse pelaajat eli lapset.

Taktisiin hienouksiin kuuluu yhä kenttään piirteleminen, vaikka varsinaisten hiekkakakkujen rakentaminen ei tekonurmella onnistukaan. Parviäly lienee yhä myös valttia. Kyseisessä pelitavassa kaikki pallosta vähänkin kiinnostuneet juoksevat pelivälineen perässä ympärikenttää, pelipaikasta riippumatta.

Maltan tuskin odottaa kahden ottelun kestoisen turnauksen avauspotkua. Hornankattilan lukijat ovat myös tervetulleita seuraamaan urheilujuhlaa. Liputkaan eivät maksa mitään, toisin kuin Etelä-Afrikassa.

Linkit:
Napero Games, sunnuntai 13.6.2010