Futis”Ei kykkää…” toteaa kaksivuotias kun ruoka ei miellytä ja maistu. Aika usein ketsuppipullon esiin kaivaminen korjaa ongelman. Toimiiko sama jalkapallokatsomoissa?

Kupittaalla oli perjantai-iltana tarjolla kuvainnollista ketsuppia. Kapteeni Koivu ja veräjänvartija Lassila esittelivät Kundia katsojille TPS-JJK pelin puoliajalla. Kaiuttimista kaikui viiden sentin eurohumppa, ja väki oli haltioissaan. Ei musiikista, vaan kuudentoista vuoden odotuksen päättäneestä pokaalista ja joraavasta kapteenista.

TPS oli siirtänyt aloituspotkua kahdella tunnilla myöhäisemmäksi, jotta aiemmin järjestetty jokirannan kansanjuhla ei menisi ottelun kanssa päällekkäin. Pokaalin perässä oli mahdollisuus siirtyä illan futismatsiin, jota pääsi myös seuraamaan ilmaiseksi.

Aurinkoinen ja lämmin toukokuun lopun perjantai-ilta. Mökkeilykausi ei vielä täydessä vauhdissa. Nähtävillä kansakunnan sekaisin saaneen Leijonalauman kapteeni maailmanmestaruuspokaalin kera. Maksuton sisäänpääsy. Kotijoukkueen vastustajana väkevästi kauteen satsannut JJK, jonka riveissä palloilee moni aiemmin turkulaisseurojen nutuissa pelannut.

Voiko Veikkausliigaottelun ohjelmaa paljoa tämän paremmaksi? Jos ei nyt tule tupa täyteen, niin milloin sitten?

5602 katsojaa. Hyvä lukema Suomessa, ottaen huomioon ottelun myöhäinen aloitusaika, joka karsi pois perhekatsomon osallistumismahdollisuuksia. Tosin harvempi heistä maksoi ottelun näkemisestä mitään. Ja silti tyhjiä penkkejä oli lähes kaksi ja puoli tuhatta.

Aiemmin viikon alussa kun muu kansakunta kylpi Helsingin kauppatorin auringonpaisteessa, ja osa varmaan myös kolera-altaassa, pelattiin Interin kotiottelu. Katsojaluvuksi ilmoitettiin 812 silmäparia. Jopa kaltaiseni mustavalkoisen maailmankuvan omaavan kävi hieman sääliksi kanssakilpailijaa.

Jos siis vain paikallisottelu vetää hyvällä kelillä ja sopivana viikonpäivänä ja vuodenaikana hieman enemmän mitä edellä mainostettu maksuton spektaakkeli, niin mitä siitä pitäisi päätellä?

Pitäisikö sisäänpääsyn lisäksi tarjolla olla ilmaista kaljaa niin paljon kuin napa vetää? Voisi ainakin juoda pelin kauniiksi ja lähimuistin pois, saattaisi perjantain pelin lopputulosta miettivä sanoa.

Nikkeknattertonmainen johtopäätös on, että jalkapallolla on heikot mahdollisuudet toimia suomalaisena ammattilaissarjana, mikäli lipputulot ovat seuroille jatkossakin merkittävä tulonlähde. Ja vielä kamalampaa, Suomi ei sittenkään (vielä) ole jalkapallomaa.

Ei kykkää.