Eräs proviisori kysyi vastikään kolmevuotiaalta pojaltani olisiko apteekissa työskentely mukavaa. Jälkikasvu vastasi ryhtyvänsä isona dinosaurustutkijaksi. Lassi & Leevi -sarjakuvan suurena ystävänä myhäilin tyytyväisenä vastaukselle.

Haaveilin itse aikanaan ryhtyväni ammattilaisjalkapalloilijaksi tai tähtitieteilijäksi. Indiana Jones -elokuvien myötä myös arkeologin ammatti vaikutti houkuttelevalta. Yläasteikäisenä vietetty viikon työharjoittelujakso maakuntamuseossa palautti teini-ikäisen seikkailuelokuvien ystävän tylysti maanpinnalle. Kuralan kylämäen rauta-aikaisia teräaseita takonut seppä oli lennokkaine juttuineen sen verran erikoinen työkaveri, että haaveeni arkeologin ammatista karisivat museon puutyötilaan.

Minusta tuli siis wannabe-jalkapalloilija ja Esko Valtaojaa ihaileva Indiana Jones -elokuvien ystävä. Taakse jäänyt virkamiehen viikko oli silti poikkeuksellinen. Harvemmin voi sanoa saaneensa viikon aikana toteutettua kaksi lapsuuden / nuoruuden haavetta.

Ensimmäisen, lähes 20 vuotta odotetun, hekumahetken sain fiilistellä elokuvateatterin hämärässä. Kyseessä ei ollut mikään Pertti Jarlan fingerporimainen neljän nenäliinan elokuva, vaan täysiverinen viiden tähden seikkailu. Neljännen Indiana Jones -elokuvan taiteellisista arvoista voi olla montaa mieltä, mutta olen valmis antamaan rainalle synninpäästön. Se noudatti aiempien seikkailujen henkeä täsmälleen oikealla tavalla. Indy oli vanhempi ja raihnaisempi, kuten minäkin, mutta sisäiseen pikkupoikaan iskevä huumori oli yhä tallella.

Toisen unelmien täyttymyksen nautiskelin omalla kotisohvalla. Sinänsä arkipäiväisen unelman merkityksen ymmärtämiseksi taustoitan asiaa hieman.

Pienenä poikana suklaa oli minulle pannassa, sillä allergiaoireet veivät suklaanautinnoista parhaan terän. Perhepäivähoidossa naapurinpojan nautiskellessa maitosuklaa- ja kaakaovanukkaita jälkiruoaksi jouduin minä poikkeuksetta tyytymään vaniljavanukkaaseen. Jotenkin se vaniljan kukka ei tuoksunut värisyttänyt aistinautintojani samalla tapaa mitä kielletyksi omenaksi muuttunut hurmaava suklaa. Pelkkä suklaavanukkaan tuoksu sai veden herahtamaan kielelle ja pettymyksen kyyneleet silmiin.

Olen sittemmin suklaa-allergian helpotettua ottanut vauhdilla vahinkoa takaisin. Tosin minulla kesti lähes neljännesvuosisata kunnes älysin lääkitä lapsuuden traumaa oikein toden teolla. Kohtuus kaikessa on hyvä neuvo, mutta välillä tekee hyvää käyttäytyä kohtuuttomasti. Menin siis ja ostin 750 gramman ämpärin suklaavanukasta ja söin sen siltä istumalta Kyllä, herra pääministeriä katsoen. Älyllinen, satiiria tihkuva nautinto yhdistettynä kerrankin riittävään määrään suklaavanukasta oli ehdottomasti eräs unelmieni täyttymys.

Jokaisella meistä on hyvä olla unelmia. Niiden kanssa voi tavoitella taivaita, tai sitten ne voivat olla ihmisen kokoisia pieniä arkipäivän ilonaiheita. Ensimmäiset ajavat elämässä eteenpäin, mutta jälkimmäiset ovat siitä mukavia, että niiden toteuttaminen ei aina vaadi kovin kummoisia ponnistuksia.

Minkä unelman Sinä aiot toteuttaa ensi viikolla?

Linkit:


Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta