Bauhaus, Raisio. 11.30 CET. Mies ja nainen kulkevat määrätietoisesti käytävää pitkin. Tavoite on selvä. On sovittu kylpyhuoneen kaakelirakojen puhdistamisesta, joten ostoslistalla ovat tarvittavat apuvälineet. Tai näin ainakin mies luulee.

 


Lienee helppo arvata, että minä "tosimiehenä" sanon etsiväni tarvittavat vermeet. Tosin tosimies ei apua pyydä, joten rikon heti alkuun manuaalissa lukevaa ensimmäistä sääntöä kysymällä myyjältä apua. Ja vielä naismyyjältä! Toisaalta tosimies ei manuaaleja lue, joten porsaanreikä pelastaa pellen, ja virhe jää ainakin osalta käytävillä parveilevilta haalarimiehiltä huomaamatta.

Tarvittavat myrkyt löytyvät, ja saanpa vielä avuliaasti apua jynssäämiseen sopivan juuresharjan hankkimiseenkin. Vaapun tyytyväisenä takaisinpäin, katseen etsiessä rakasta vaimoa. Ja mistä hän löytyykään? Hypistelemästä ja kauppaa hieromasta kangasosastolta! Tajuan saman tien tulleeni höynäytetyksi. Kyseessä olikin kiero juoni, jolla mies huijattiin hetkeksi muualle, hoitamaan sinänsä hyvin perusteltua tehtävää, jotta ns. hidden agenda saataisiin nostettua pöydälle, ja iso pyörä pyörimään!

"Täytyy saada uudet olohuoneen verhot", kikattaa vaimo yhdessä myyjän kanssa. Välitön liittouma asiakkaan ja myyjän kanssa vastahakoista maksumiestä(?) kohtaan on muodostunut. Liittovaltiolla on vahva ote tilanteesta. Välitön tilannearvio: taistelu hävitty, minimoi vahingot, vältä siviiliuhreja.

Tarve ei mahdu kallooni. Meillähän on jo siistit, hyvännäköiset ja tyylikkäät verhot olohuoneessa! Nehän ovat jo nyt kuin suoraan Avotakasta tai Nelosella hysteerisesti hymyilevien Inno-ohjelman sisustajien käsistä! Mitä ihmettä tämä merkitsee?

Mikä on siis Bauhaus-keikan saldo? Kylppärin pesuaineet juuriharjoineen 12,90 euroa sekä viikon päästä haettavat olohuoneen verhot 120 euroa! Jeesusmariakristus! "Raskaat taloudelliset tappiot vaikeuttavat elämää pommitetuilla alueilla pitkään", kuulen uutisankkurin äänen sanovan päässäni.

Mutta mikä sai aikaan vaimon tarpeen? Perisuomalainen syy: "XX:kin osti uudet verhot, vaikka hän asuu nykyisessä asunnossa vain neljä kuukautta". Raaka yleistys: naisilla pätee siis vähintään yhtä hyvin kateuden kultainen sääntö kuin miehilläkin. Toivoa sopii, ettei naapuri osta uutta autoa!

Sisustus- ja pesänrakennusvietti on merkillinen asia. Nautin toki itsekin kauniista kodista ja tyylillä täytetyistä tiloista, mutta oma energiani harvemmin kanavoituu sisustukseen. Taiteesta ja tauluista saatan toki innostua. Harmi vain, että pop-taide ja sarjakuvaoriginaalit ovat joko taloudellisesti, tilan tai perhesovun puolesta ulottumattomissani.

Onneksi kumpikin meistä pitää grafiikasta. Tähän voisi sisäpiirivitsinä todeta tarkentavan kysymyksen olevan paikallaan. Eli hieman tarkemmin, minkä sortin grafiikasta… Kummelinsa katsoneet osaavat täydentää lauseen loppuun. Jään siis unelmoimaan lisägrafiikasta seinillämme.

Muutoin sukupuoliroolit ovat meidän taloudessamme melko tasapainoisesti asettuneet. Minä en ole todellinen nahkamacho, eikä Jutta puolestaan ole mikään avuttomaksi heittäytyvä kirkuva prinsessa. Itse asiassa hän on kiinnostuneempi autoista ja minä ruoanlaitosta. Sarkastisesti voisi todeta sen olevan harmi, ettei se tosin näy tai maistu missään.

Klassinen mies on perheenpää ja elättäjä. Kaveri joka kantaa kotiin paljain jaloin kiinni juoksemansa viilikarjun, heittää sen nyljettäväksi vaimolle ja lähtee itse viihtymään viereisen nuotion äärelle. Tämä malli ei ole minun mieleeni, eikä se varmaan kuulu tulevaisuuteemmekaan. Tällä hetkellä minä tosin ansaitsen enemmän, koska Jutta on raatanut tutkijakoulun nälkäpalkalla, eikä äitiysrahakaan saa aikaiseksi suuria ylimääräisen rahan sijoitusongelmia. Tulevaisuudessa hän tosin tullee tienaamaan minua enemmän, ellei sitten headhunter äkillisesti kaappaa minua esim. Mikael Jungnerin tilalle Microsoftiin.

Tasa-arvon hienoja puolia pihin miehen mielestä on myös maksumiehen tai pikemminkin maksuhenkilön rooli. Se joka haluaa, se maksaa, Tämä sopii mainiosti minulle, vaikka muutoin itseäni kohtuulliset käytöstavat omaavana kaverina pidänkin.

Miten siis tästä eteenpäin? Uudet verhot roikkuvat olohuoneessa, ja ainakin toinen osapuoli on tyytyväinen. Sukupuolten välisessä taistelussa ja parisuhteen kylmässä sodassa erävoitto kallistui tällä kertaa tosinaiselle. Seuraava konfliktitilanne rakentuneekin sitten eri ehdoilla. Neuvotteluvaltteja, ehtoja ja sanktioita sorvataankin jo tulevaa tosimiehen tarvetta silmälläpitäen…