FutisSaako lyötyä lyödä? Saako maassa makaavaa potkia?

”Zlatans hattrickshow”, huutaa Aftonbladet. ”Ztorebror!” jatkaa Expressen. No mutta, Aftonbladet toteaa otsikossaan näyttävästi ”Finns en respekt mellan oss två”. Ehkä ruotsalaiset sittenkin arvostavat meitä kilpakumppanina?

Ei sittenkään, Zlatan Ibrahimovic ja Kim Källström arvostavat kuulemma toisiaan. Pikkuveljelle eli suomalaisille ei tarvitse uhrata edes ajatuksia. Pelistä saatiin tarvittavat kolme pistettä. ”Hotell till EM nästa sommar är bokade”, tiivistää Expressen.

Toisaalta, onko siinä sitten edes mitään hekumoinnin aihetta, jos kuudesluokkalaiset onnistuvat nuijimaan esikoululaiset maanrakoon? Siltä se näet omiin silmiin näytti.

Viime viikonlopun matsi San Marinoa vastaan oli sellaista eskarit vastaan päiväkotilaiset -harhailua. Kamalaa katsottavaa, mutta kun kentällä kuitenkin olivat ”omat pojat” niin olihan peli televisiosta todistettava. Rimpuilun jälkeen ja tuomarin suosiollisella avustuksella saatiin plakkariin budjetoidut kolme pistettä.

Ruotsalaiset olivatkin sitten ihan toisella tasolla. Pelistä ei paljoa muuta saatu kuin tukeva tukkapölly. Iso paha Zlatan tuli vaihdosta kentälle ja teki mitä tahtoi. Tällä kertaa miestä huvitti leikkiä hattutempun ja huikean ulkoterällä annetun maalisyötön verran. Iso poika. Ehkä jopa yläkoululainen?

Lukemat tulostaululla Ruotsi-Suomi EM-karsintaottelun jälkeen eivät silti saisi olla 5-0 kotijoukkueelle. Pelissä ei ollut sanansijaa, ei selittelyn tarvetta. Länsinaapuri oli kaikilla pelin osa-alueilla huimasti parempi. Piste. Punkt.

Ruotsi oli niin paljon parempi, että se vetää lähestulkoon sanattomaksi. Kenties Suomen maabrändi-työryhmää jeesannut Simon Anholt oli oikeassa. Suomen ja suomalaisten ei pitäisi edes verrata itseään Ruotsiin. Valitettavasti Anholtin ehdottamalta verrokilta eli Tanskalta taitaisi tulla jalkapallokentällä samalla tavalla rumasti kuokkaan?

Syytä on silti pohtia mitä turpasaunasta voidaan oppia. Siinä on tärkeä kysymys Palloliitossa, valmennusjohdossa ja pelaajien parissa pohdittavaksi.

Vähän kuin sillä eskarilla, joka on saanut sakinhivutusta isolta koululaiselta.

Linkit:
“Zlatans hattrickshow” (Aftonbladet, 8.6.2011)
“Ztorebror” (Expressen, 8.6.2011)
”Det finns en respekt” (Aftonbladet, 8.6.2011)
“Hotell till EM nästa sommar är bokade” (Expressen, 8.6.2011)