Stereoissa_soi_75x75-normal.jpgHuumorimusiikki on vaikea taiteenlaji. Uudesta-Seelannista ponnistaa kuitenkin yhtye, joka hallitsee musiikilla hauskuuttamisen.

Bret ja Jemaine muodostavat dynaamisen duon nimeltä Flight of the Conchords. Moneen kertaan palkittu parivaljakko sai viime vuosikymmenellä itselleen jopa bändin nimeä kantavan televisiosarjan HBO:lle. Herrojen musiikki on nivottu oivallisesti osaksi komediasarjan jaksoja, mutta musiikki kantaa erinomaisesti myös itsenään.

Suomessa on tehty huumorimusiikkia vuosikymmenet. Simo Salmisen laulut, Aki ja Turo sekä Jope Ruonansuun tuotanto eivät ymmärtääkseni nauti kiistatonta arvostusta musiikkipiireissä. Toki moni musiikkia vakavammalla otteella tekevä voi olla kateellinen em. artistien myyntiluvuista. Mielikuva karvanopista ja huumorimusiikista yhdessä elää yhtä väkevänä kuin wunderbaumin tuoksu teini-toyotassa.

Väittäisin Flight of the Conchordsin musiikin olevan erilaista. Naurettavuudestaan huolimatta helpommin hyväksyttävää. Sisällöltään ja esitystavaltaan oivaltavaa. Aidosti hauskaa. Tai sitten olen vain oikeaa kohderyhmää.

Itsensä Uuden-Seelannin neljänneksi suosituimmaksi folk-yhtyeeksi esittelevän bändin tuotannon keskiössä on itselle nauramisen jalo taito. Ei piikittelyä ja ilkeilyä, vaan hyvällä itsetunnolla varustettua itseironiaa. Viehättävän huumorin ydin.

Erinomainen esimerkki on huikea kappale nimeltä Business Time, jossa Jemaine laulaa hersyvästi sänkykamaritoiminnastaan todeten mm. että ”two minutes in heaven is better than one minute in heaven”.

Toinen ehdoton suosikkini on rap-maailman kliseistä ammentava kappale Rhymenocerous vs. Hiphopopotamus, jossa herrat käyvät yhden sortin riimittelykisaa keskenään. Hulvatonta kamaa sekin.

“Other rappers dis me
Say my rhymes are sissy
Why? Why? Why? What?
Why exactly?
What? Why?
Be more constructive
with your feedback, please.”

Flight of the Conchordsin tuotanto ei sovi töihin taustamusiikiksi. Mikäli sanoituksia pysähtyy kuuntelemaan edes hetkeksi, huomaa nopeasti hirnuvansa ääneen, eikä työnteosta tuumaa tulla mitään.

Lennokkaan huumorin harmoniaa.