Urheilu ja vapaa-aikaKaikkea näyttöön perustuvaa tutkimusta ylenkatsovalla varmuudella väitän urheilu-uutisista noin puolen koskettavan loukkaantumisia. Milloin paketissa on jalkapalloilijan polvi, nilkka tai muuten vain tyrät rytkyvät. Jääkiekkoilijat puolestaan näkevät säännöllisesti tähtiä tai sitten päässä humisee muuten vain.

Itseäni on ihmetyttänyt uutisissa ennakoitu toipumisaika. Vakavammistakin vammoista lupaillaan paluuta kentille parissa viikossa. Usein vamman laatua ei edes paljasteta.

Isojen poikien NHL-uutisointia lainatakseni, itselläni on ”ylävartalovamma”.

Toisin sanoen, sain olkapääni paikaltaan sunnuntain höntsäfutiksessa. En mene tarkemmin siihen, miltä tuntuu kun olkapää ja käsi retkottavat tuskallisesti jossain ihan muualla missä niiden pitäisi olla. Aihetta tuli sivuttua reilu neljä vuotta sitten. Totean vain saaneeni hyvät mömmöt, jonka ansiosta reponoinnin jälkeen tukka oli tehokkaasti sekaisin muustakin kuin muotoiluvahasta.

Väitän omakohtaiseen tuskaan ja mutuun perustuen oman taukoni tulevan olemaan pidempi kuin ammattiurheilijoiden olkapäävammoissa lupaillut pari-kolme viikkoa. Sekä sählyaskista että vihreältä veralta.

Toki voi olla, että kipukynnykseni on alhaisempi mitä noilla nykypäivän gladiaattoreilla. Minulle ei myöskään makseta samalla tavalla (lue: mitään) pallon perässä juoksemisesta. Motivaatioero saattaa siis olla sisäinen sekä ulkoinen.

Myös työnantajan suhtautuminen vammautumiseeni on erilainen mitä ammattiurheilijoiden tapauksessa. Meillä toimistolla tädeiltä on herunut teetä ja sympatiaa. ”Mitä oikein tapahtui? Särkeekö olkapäätä kovasti? Pärjäätkö nyt varmasti?”

Futis- tai lätkäpukukopissa vastaanotto on erilainen. Huoltaja nykäisee olkapään takaisin paikalleen, puuduttaa puolet ukosta ja tönäisee takaisin askiin. Pelataan sentään isoista rahoista.

Loogista? Ehkä. Lääketieteellisesti järkevää? Tuskin.

Taidan oman olkapääni kohdalla satsata lääketieteellisesti järkevään toimintatapaan, ja keskittyä toistaiseksi penkkiurheiluun.

Huomenna siihen onkin historiallinen mahdollisuus. Lasarettikokemukseltaan, ja monella muullakin tapaa, ansioitunut kuningas Litmanen saapunee viimeistä kertaa pelaajana Turkuun. Tule sinäkin!

Linkit:
Luksaatio (13.8.2006)

P.S. Vamman vaikuttaessa myös kirjoittamiseen, saattaa Hornankattila hiljentyä hetkeksi. Tai ainakin päivitystahti muuttua entistä verkkaisemmaksi.