Olympiastadionilla asusteleva ja Bubiksi nimetty huuhkaja liiteli suomalaisten jalkapallonystävien sydämiin vuosi sitten. Suomi-Belgia -ottelun lähes 10 minuutiksi keskeyttänyt Bubi aikaansai jalkapallomaajoukkueellemme liikanimen huuhkajat. Jääkiekkomaajoukkuettahan on jo pitkään tituleerattu leijoniksi, vaikka joukkoon on säännöllisesti mahtunut myös pari lampaanperse-arvonimen ansaitsevaa surffailijaa.

TPS:n jalkapallojoukkueella on oma maskottinsa, Tixu-tiikeri. Valitettavasti raitapaitojen otteet kentällä eivät aina muistuta tiikerimäistä pisteiden saalistusta. Sunnuntaina Intertoto-ottelussa katsomon liepeille saapui myös toinen mustavalkoinen eläin. Naurulokki (Larus ridibundus).

Voi olla, että kentän ja katsomon yllä kierrellyt ja kaarrellut naurulokki oli lentänyt paikan päälle samasta syystä mitä moni muu katsomoon eksynyt. Herkullisten hot dogien kärkkyminen oli ilmiselvästi monen penkillä hipihiljaa istuneen mielessä. Kenttätapahtumista lokki ei näyttänyt paljoa perustavan, toisin kuin Olympiastadionilla maalikehikoiden viereen peliä arvioimaan istahtanut Bubi.

Naurulokit voisi sopia TPS:n lempinimeksi. Nimessä ei kenties olisi samaa arvokkuutta mitä jalosukuisempina pidetyissä linnuissa, saati savannien kuninkaissa. Ajatus saattaisi tökkiä myös Ruissalossa valtaa pitävän jääkiekkopuolen johtajissa, joille keisarillisen kultaiset laakerinseppeleet tuntuvat olevan henkisesti lähempänä, vaikka niistä logon ympärillä jouduttiinkin luopumaan. Kulta ei valitettavasti ole ollut värimme enää vähään aikaan.

Yksin ei Naurulokkien tarvitsisi lintulempinimensä kanssa olla. Maineikas Newcastle United tunnetaan niin oman Toon Armyn kuin muidenkin jalkapallonystävien parissa nimellä Harakat (Magpies). Oma kakkossuosikkini Englannin jalkapallokartalla on Norwich City, joka puolestaan tottelee lempinimeä Kanarianhempot tai Kanarialinnut (The Canaries). Lähinnä TPS:n Naurulokkeja taitaisi olla Brighton (Brighton & Hove Albion), joka tunnetaan myös lempinimellä Lokit (Seagulls). Esimerkkejä löytyy varmasti useita muitakin.

A-maajoukkue eli huuhkajat saivat lempinimensä selostajalegenda Bror-Erik ”Bubi” Wallenniuksen mukaan nimetyltä tupsukorvalta. Kenties Veritas-stadionin yllä kaarrellut naurulokkikin olisi syytä nimetä paikallisen pelejä selostaneen radiopersoonan mukaan? Ensimmäisenä mieleeni tuli J-P Jalo, mutta vaikka karismaattinen selostaja olikin, olisi valinta hieman tylsä. Ristiriitaisia tunteita herättänyt Iku Viitanen saattaisi olla parempi. Onhan naurulokki itsessään, samoin kuin ailahtelevasti pelaava TPS kannattajilleen, ristiriitaisia tunteita herättävä otus.

Mutta miten siinä TPS-Odense -ottelussa kävi? Vieraat veivät pelin nimiinsä 1-2, kiitos kotijoukkueen maalipaikkojen törsäilyn sekä luokattoman huonon latvialaispillipiiparin esityksen. Tepsillä on Fyn saarella kiivettävänään valtavan kokoinen vuori. Fyysisistä vuorista ei Tanskan vierailun kohdalla voida puhua. Maa kun on yhtä Pohjanmaata. Ei laaksoa, ei kukkulaa.

Lintumetaforaa käyttäen täytyy toivoa, etteivät TPS:n eurocup-pelit katkea taas kuin se kuuluisa kananlento. Muuttolintuna naurulokki on näet melkoinen mestarilentäjä. "Krriiar, kriiiiar!"