Kirjoittamisesta 10 % on inspiraatiota, ja 90 % perspiraatiota.

Samaa lukusuhdetta on sovellettu runouteen ja luovaan työhön, mutta tutkijoiden parissa perspiraatiota on kuulemma pahimmillaan 95–99 prosenttia ajasta. Loppuaika kuluu inspiraation etsimiseen. Löytämisestä kukaan ei puhu mitään.

Tämä teksti on tuotettu edellä olevan mietelauseen tekniikalla. Kirjoittajana en siis vastaa tekstinlukemisen aiheuttamasta mielipahasta, enkä korvaa lukemiseen menetettyä vapaa-aikaa saati työaikaa.

Ajankohtaisuuksiin on silti pakko tarttua. Viime aikoina on mouhottu oikein urakalla tamperelaisesta animaatiotaiteesta. Uralin perhonen on saavuttanut ainakin yhden tavoitteensa, eli saanut aikaan räväkkää keskustelua. Siitä kaiketi taiteessa on osin kyse, vaikka keinot aina silloin tällöin taiteilijoilla aika erikoisia ovatkin.

"Kyllä se vähän överiksi menee, että joku kirgiisi bylsii Suomen tulevaa presidenttiä."Gustav Hägglund, A-Talk, 6.3.2008

Minusta on riemastuttavaa, että kenraali Hägglundin statuksella oleva mies kommentoi televisiossa elokuvaa noin suorin sanoin. Ja vielä oivallisin sanakääntein. Lausahdus kuulostaa hauskalta kenen tahansa suusta sanottuna, vaikka Hägglund tuskin sitä huvittavaksi tarkoittikaan.

Kentauri Mannerheimin seikkailut näytettiin eilen illalla myös televisiosta. Jätin mediatapauksen väliin. En innostunut aiheesta siinä määrin, mitä kenties olisi pitänyt. Vanhana agnostikkona jumalanpilkka ei oikein sytytä. En jaksa suhtautua asiaan samalla intohimolla mitä muslimit Jyllands Postin pilapiirroksiin Muhammedista tai kristityt Dan Brownin Da Vinci -koodin tarinoihin.

Onko Uralin perhonen sitten inspiraation vai perspiraation tuotos? Tiedä häntä. Asioihin aina oman vinksahtaneen näkökulmansa tuovan Lehden toimittajille aihe sen sijaan on antanut oivan inspiraationlähteen. Lehden sivuilla marskin peliä kommentoitiin urheilujournalismista tutuin sanakääntein usean uutisen voimin. Oivallista.

Linkit:


Lehti