Parisuhde ja perhe”Vaikka karhu näyttää kömpelöltä, se ei suinkaan ole, vaan nopeimmillaan se voi juosta jopa 60 km/h. Yleensä karhu liikkuu metsässä hiljaa aistit valppaina.” – Wikipedia, 15.4.2010.

Meille luonnosta vieraantuneille tutumpi karhu on joka vuosi henkilökohtaisesti muistava verokarhu. Siihen olen jo tottunut, että verottaja lähettelee postia itselle ja paremmalle puoliskolle, mutta nyt vekkuli verokarhu oli kääntänyt valppaat aistinsa myös jälkikasvumme suuntaan.

Esikoiselle, viisi vuotta, läpsähti postiluukusta vuoden 2009 esitäytetyn veroilmoituksen ilmoitusosa. Aika monenlaista olen itsekin harmaana virkamiehenä nähnyt ja kuullut, mutta viisivuotiaiden verotus tuli minulle yllätyksenä.

Avasin kirjettä jännityksellä. Mahtoiko tulla isotkin mätkyt? Vai saakohan jälkikasvu palautuksia? Hieman mietitytti se, ettei hän tietääkseni ole käynyt ansiotyössä, eikä juuri paiskinut hommia harmaan talouden puolellakaan. Kävelykadullakaan emme ole juuri tanssahdelleet, vaikka kulttuuripääkaupunkihengessä pitäisi kai sitäkin kokeilla.

Onko sanonta ”leikki on lapsen työtä”, otettu verottajan suunnassa kirjaimellisesti? Olisiko mahdollista saada veronpalautusta leikkimättä jääneistä leikeistä? Meillähän ei ole pihapiirissä muita samanikäisiä tenavia, joten olisiko verottaja voinut tulkita asian eduksemme?

Vai saako poika mätkyt siitä, että on huidellut liian suurella innolla pitkin päiväkodin pihaa? Olisiko sittenkin pitänyt leikkiä hieman pienempää meteliä pitäen? Ei olisi verokarhun talviuni häiriintynyt.

Ei tullut mätkyjä, eikä palautuksia. Verokarhu oli kuitenkin valppaasti löytänyt pääomatuloja 1,60 euron edestä. Niistä olisi pitänyt myös maksaa pääomatulojen tuloveroa 0,45 euroa, jotka verottaja jätti suurpiirteisesti perimättä. Antaa olla, murahti verokarhu.

Ilmeisesti muhkeat pääomatulot olivat kertyneet vakuutusyhtiön käyttökorvauksista. En tiennyt olisiko pitänyt itkeä vai nauraa. Ei ole ihan ilmaista näet tuo postitus ja verokarhunpentujen työkään.

”Karhulla on hyvä kuuloaisti ja monipuolinen äänivalikoima, johon kuuluu muun muassa karjahteluja, murinaa ja vihellysääniä”, tietää Wikipedia kertoa.

Mihin sävyyn verokarhu lähestyi sinua?