Paha kello kauas kuuluu, sanotaan. Omassa tapauksessani en haluaisi kovin paljoa vanhaa "perheoptikkoani" arvostella, mutta nyt ottaa pihiä miestä sen verran päähän, että on aika avautua. Syykin on selvä. Edessä on reipas rahanmeno.

Uusien silmälasien hankinta on aina mielenkiintoista. Hankin nykyiset okulaarini vajaa kaksi vuotta sitten, ja olin erittäin tyytyväinen päästessäni tuolloin jopa pienemmillä miinusviilauksilla, mitä edellisissä laseissa. Muuhun en juuri tyytyväinen ollutkaan.

Lasit vaikuttivat näet heti kättelyssä hieman oudoilta, mutta ajattelin sen vain johtuvan uusista kehyksistä ja pienistä korjauksista vahvuudessa ja hajataitossa. Paskan marjat, näin jälkiviisaana sanoen. Olisi vain pitänyt olla tiedostava kuluttaja, ja vaatia hetimiten jonkinlaista korjaustoimenpidettä.

Ongelmana tuolloin oli näöntarkastus. Jos optikko vilauttelee ja vaihtelee vaihtoehtolinssiä 1 ja 2 edestakaisin sellaista vauhtia, ettei aivoissa ehdi edes kuva rekisteröityä, niin onko silloin vika asiakkaan pitkissä piuhoissa vai onko optikko kenties aavistuksen kärsimätön? "Näkyykö kuva terävämpänä vihreällä vai punaisella pohjalla nyt, vai nyt?" Vaihto, vaihto, ykskaks, vasen kaks, vasen kaks kolme! Hyvä jos erotti kuvan vihreällä ja punaisella puoliskolla jotain suhrua ylipäätään olevan!

Nyt kun näkö nykyisillä laseilla oli mennyt siihen kuntoon, että NHL playoff-pelien maalintekijöiden tihrustaminen sohvalta muuttui tuskaiseksi, oli aika suunnata uudestaan optikolle. Tällä kertaa pysyin visusti kaukana Hämeenkadun salamaoptikolta.

Lampsinkin erääseen keskustan liikkeeseen, joka mainosti näyttävästi alennuksiaan, ja jossa ajattelin saavan myös osaavan näöntarkastuksen. Täytyy sanoa, että palvelussa on eroja! Tämän optikon käsittelyssä näköä katsastettiin kaikessa rauhassa, ja mittasipa nuori nainen kaupan päälle silmänpaineenkin! Nyt täytyy vain toivoa, että mitatut luvut pitävät paikkaansa, sillä uudet lasit ovat jo tilauksessa.

Uudet lasit ovat siinäkin mielestä erikoiset, että ne muuttavat usein melko lailla henkilön ulkonäköä. Tällöin ainakin minulle tulee usein tarve kaivaa laatikosta niitä laseja, joiden kanssa on aiemmin kulkenut pää pystyssä pallon ja tyttöjen perässä.

"Herranen aika mikä dorka!" Siinä spontaani reaktio itsestä, katsoessani peilikuvaa vanhat lasit nenällä. Mikäli vanhat okulaarit eivät anna todellista syytä pilkkakirveiden heittoon tyyliin "rillibimbo", "four eyes" tai yksinkertaisesti "ääliö", niin ainakin voi itsekseen ihmetellä miten on pystynyt käyttämään niinkin naarmuisia laseja kuukausi- ellei vuositolkulla. "Eihän nämä päässä edes näe yhtikäs mitään."

Samaan hengenvetoon voi syystäkin ihmetellä miten nykyinen vaimo on voinut koskaan ihastua kaveriin, joka on käyttänyt kyseisenlaisia silmälaseja! Mahtoi yökerhossa olla todella pimeää! Tai muoti kovin kummallista.

Muoti nyt on muutenkin merkillinen asia. Silmälasithan heijastelevat muodin virtauksia siinä missä kengät, kledjut ja kampauksetkin. Erinomainen esimerkki oli mielestäni jokunen aika sitten televisiossa näytetty "uutinen" kevään ja kesän aurinkolasimuodista. Käytännöllisyydellä kun ei tunnu olevan muodin kanssa mitään tekemistä. Kuvaavaa olikin "asiantuntijan" ja muotigurun vähemmän kohtelias lopputoteamus toimittajan aurinkolaseista. "Sä et voisi olla noiden lasien kanssa enempää pihalla".

Uusien lasien myötä toivon olevani vähemmän "pihalla" nyt ja myös lähivuosina, sillä samoja laseja on useimmiten tarkoitus pitää päässä hieman pidempään mitä Beckham nykyistä kampaustaan. Tästä pääsenkin poikkeuksellisen kömpelöllä aasinsillalla lopulliseen motivaattoriin, joka sai uusien lasien suhteen minut aktivoitumaan.

Tarpeeksi painavaksi ei näet osoittautunut ongelma nähdä töissä heikosti muiden powerpointeja tai bussien numeroja illalla töistä lähtiessä. Ratkaiseva syy löytyi taas (penkki)urheilun parista.

Pitkin kevättä on televisiosta tullut kaikenmaailman liikuntarientoa, kuten jääkiekon MM-kisoja ja sen sellaisia. Kesäkuun 12. päivä puolestaan alkavat Portugalissa jalkapallon EM-kisat, jotka pesevät kaikenmaailman räikkösten polkuautokisat kirkkaasti. Ja selvää on, että vihreän veran ottelut täytyy myös nähdä kirkkaasti, jotta voi vaatia tolloa tuomaria ostamaan itselleen uudet lasit.