Stereoissa soiSiihen on jo tottunut, että kauppakeskuksissa soi klassinen musiikki. Saa kuulemma ihmiset tuntemaan itsensä varakkaammiksi ja ohjaa mukavasti kuluttamista kauppiaan pussiin. Siihen ei ole vielä tottunut, että ostoskeskuksessa musiikkia soittaa ilmielävä filharmoninen orkesteri!

Kyseinen näky ja äänimaailma iskivät kuin se kuuluisa miljoona volttia raahustaessani työpäivän päätteeksi kohti bussipysäkkiä. Keskellä Hansakorttelia pauhasi kaikella voimallaan Turun filharmoninen orkesteri! Tarjolla oli filharmonista päiväkahviseuraa. Häkellyttävää! Vangitsevaa. Jumitin paikalleni pariksikymmeneksi minuutiksi.

Korkeakulttuuri mielletään usein eliitin jutuksi. Käydään kuuntelemassa iltapuvut yllä klassista musiikkia ja naukkaillaan tauolla konjakkia. Keskustellaan henkevästi ja vältetään kaikkien tunteiden esiintuomista. Tämä sytyttää harvaa tennareitaan rakastavaa.

”Jos vuori ei tule Muhammedin luo, Muhammed menee vuoren luo”, sanoi Francis Bacon aikanaan. Eli jos turkulaiset eivät löydä tietään konserttitalolle, miksi ei musiikki tulisi väen keskelle? Täydellä tärinällä patarumpuja myöten paikalle saapuneen filharmonisen orkesterin esitys keräsi ympärille runsaslukuisen ihailevan turkulaisyleisön. Erinomaista työtä.

Turun filharmoninen orkesteri ei ollut ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. Syksyllä 2007 orkesteri möi koululaisille tarkoitetut Tähtien sota -esitykset hetkessä loppuun. John Williamsin musiikin tahtiin fiilisteli lasten lisäksi myös moni aikuinen George Lucasin satujen parissa varttunut. Mahtipontinen elokuvamusiikki jos mikä sopii orkesterin repertuaariin. Kaiken lisäksi kapellimestari Atso Almila on mitä ilmeisimmin supliikkimiehiä.

Turun kulttuuripääkaupunkivuotta 2011 valmisteleva säätiö peräänkuuluttaa jokaisen omia, ihmisenkokoisia kulttuuritekoja. Olin aiemmin ajatellut pitäytyä tiiviisti turkulaisen jalkapallokulttuurin seuraamisessa sekä osin myös rocktarjonnan arvioimisessa kädet puuskassa. Nyt listaa täytynee laajentaa.

Jos vaikka saisi houkuteltua paremman puoliskon klassisen musiikin konserttiin? Tennareissa tai ilman.

Linkit:
Turun filharmoninen orkesteri