Urheilu ja vapaa-aikaEuroopan suursarjojen ollessa tauolla, täyttyvät jalkapallouutiset siirtospekulaatioista. Kuninkaallisessa Madridissa on koko kesä luotettu auringon valoon järjen valon sijasta, ja sumuisella saarellakin on tehty kauppaa ilman huolta huomisesta.

Manchesterin valtiaiden parissa on oltu maltillisia, ja Cristiano Ronaldon myynnistä saadut ennätykselliset 80 milj. puntaa ovat valtaosin säästössä. Eniten kulmakarvoja kohottanut Michael Owenin ilmaissiirto saattaa olla taas yksi jatko-osa Sir Alexin nappihankinnoille.

Mutta miten moni rakkaista lukijoista muistaa C. Ronaldon kanssa Brittein saarille samaan aikaan saapunutta José Antonio Reyesiä? Romanitaustaisen andalusialaisen piti olla parasta sitten viipaloidun leivän. Nyt Ronaldo on maailman kallein pelaaja Realissa, mutta missä on vuonna 2003 Lontoon Tykkimiehiin hankittu Reyes?

Toisin kuin moni pullon pohjalle ja muihin päihteisiin seonnut ylipalkattu pallotaituri, ovat Reyesin ongelmat jossain muualla. Parikymppisenä Arsenaliin Sevillasta siirtynyt laituri ei tuntunut koskaan sopeutuvan Lontoon valoihin ja paikalliseen elämänmenoon. Kentällä potkittiin nilkoille lujempaa, kieli ei taipunut suussa ja ilmaston suhteen brittiläinen talvi ei paljoa häviä Etelä-Suomen hurmaaville loskakeleille.

Koti-ikävän haihduttamiseksi nuoren miehen vanhemmat muuttivat Lontooseen, ja rakensivat sinne pienen palan aurinkoista Espanjaa aina andalusialaista keittiötä myöten. Edes tapakset eivät auttaneet, vaan uran kaari Arsenalissa kääntyi laskuun. Joukkueeseen sopeutumista ei auttanut radiokepponen, jossa Reyes kuvitteli puhuvansa Real Madridin edustajien kanssa, ja aneli heitä hankkimaan itsensä pois Arsenalista ja Englannista.

Myöhemmin mies pääsi Realin paitaan vuoden lainasopimuksella, mutta ei onnistunut vakiinnuttamaan paikkaansa. Niinpä Reyes myytiin vuotta myöhemmin Arsenalista Realin paikallisvastustajan Atlético Madridin riveihin. Viime kauden Reyes puolestaan pelasi lainalla portugalilaisessa Benficassa.
 
Tänä kesänä Reyes ei ole ollut se kimaltelevakylkinen lohi, jota suurseurat ovat kalastaneet. Itse asiassa tuntuu olevan jossain määrin epäselvää mikä seura miehen oikeudet edes omistaa.

Reyes on yhä nuori mies ja nuori pelaaja. On mielenkiintoista nähdä löytääkö mustalaistaustainen pelaaja jostain henkisen kotinsa, ja miten kauan hän ylipäätään jatkaa pelaamista. Varallisuutta hänellä on varmasti riittämiin, ellei sitten nuorena pelaajanalkuna lähes luku- ja kirjoitustaidotonta Reyesiä ole viilattu linssiin joka käänteessä.

Täytyy toivoa, ettei José Antonio Reyes ole 2000-luvun Garrincha. Ilmiömäinen pelaaja, joka kuoli melko nuorena, unohdettuna ja köyhänä. Brasilialaisen ihmelaiturin tarina olisi puolestaan oman kirjansa arvoinen.

Linkit:
Guardianin blogi Reyesin tilanteesta (englanniksi)
José Antonio Reyes Wikipediassa (englanniksi)
Garrincha Wikipediassa (englanniksi)