Parisuhde ja perhe”Liejuryömijä joutuu ponnistelemaan ankarasti, mutta se on ratkaissut kaikki elämäntapansa tuomat ongelmat,” selostaa herra Avara luonto, Jarmo Heikkinen.

En ole ihan varma mitä tuo tarkoittaisi oman elämäni kohdalla. Tuntuu näet siltä, että yhdistelmänä perheellisen elämäntavan, töissä rimpuilun ja harrastamisen halun haastavuus kasvaa aina vain.

Vanhempi jälkikasvuni ja minä olemme tiukasti koukussa BBC:n Elävä planeetta -sarjaan. Välillä sen katsominen kolahtaa omaan elämään turhan tarkasti. Sitä huomaa samaistuvansa jopa japanilaisen rannan liejussa omituisia käytäviä kaivavaan tokkokalaan.

Parempi puolisko oli juhlimassa ystävänsä syntymäpäiviä. Molemmat pojat oli uskottu hoteisiini. Seuraukset olivat ennalta arvattavia: itkua ja hammastenkiristystä.

Onneksi Pikkukakkosella on vasta viisi hammasta joilla kiristellä. Itkua tosin riitti ajoittain tuleviinkin tarpeisiin. Isompi epeli ymmärsi olla suurimman osan ajasta hiljaa.

On hankalaa rauhoitella imeväistä, kun ei ole millä imettää. Rinnoista ei heru mitään, vaikka kuinka salilla treenaisi tissilihaksia. Ei se koko vaan se kyky, sanovat naiset muistakin asioista.

Selittelin illan hämärissä paremmalle puoliskolleni, että yrittäisi joskus itse rauhoitella epeliä tarjoamalla pelkkää tuttipulloa. Ensin kehveli katsoo pulloa epäuskoisen halveksuva ilme kasvoillaan, jonka jälkeen kuuluu kunnon päräytys. Prrhhpptttt!!! Päälle pettynyttä itkua ja viiden hampaan kiristelyä.

Samaan aikaan Jarmo Heikkinen jatkaa televisiossa miellyttävällä äänellään: ”Etenkin vuokkokalakoiras hoivaa kypsyvää mätiä seuraavan seitsemän vuorokauden ajan. Koiraan ahkeruus selittyy sillä, että sen asema ei ole lainkaan turvattu. Naaras valvoo koiraan toimintaa jatkuvasti, ja hätistää sen tiehensä, mikäli toiminta ei miellytä. Naaraan suosiossa pysyäkseen koiraan kannattaa hoitaa kehittyvää mätiä mahdollisimman hyvin.”

Vuokkokalakoirailla ja tokkokaloihin kuuluvilla liejuryömijöillä saattaisi olla paljonkin sanottavaa tämän päivän tasa-arvokeskusteluun. Mikäli ylipäätään ehtisivät kehittyvän mädin puhtaana pitämiseltä ja hapen kuljettamiselta.

Ensi viikonloppuna parempi puolisko lähtee taas päivystämään perheelle särvintä leivän päälle. Itse jään kotiin hoivaamaan kahta kehittyvää nuijapäätä.

Linkit:
Elävä planeetta - YLE