Sateentekijä saa paikan.

Pohdinta ja pähkintäTiistaina 4.11. Yhdysvallat äänestää maailman vaikutusvaltaisimmaksi sanottuun virkaan valittavasta henkilöstä. Tulos kiinnostaa poikkeuksellisen paljon myös muuta maailmaa.

YLEn Ulkolinja special: Musta mies Valkoiseen taloon esitteli sunnuntai-iltana USAn kadunmiesten tunnelmia presidentinvaalien alla. En kauhistele ohjelmassa ääneen sanottuja normaalijärkeä ja logiikkaa halveksuvia kommentteja, sillä taaksejääneet kuntavaalit paljastivat aukottomasti myös suomalaisten kiinnostuksen omaa päätöksentekojärjestelmäämme kohtaan.

Käy jenkkien äänestyksessä miten tahansa, on voittajalla niskassaan hirvittävät messiasodotukset. Korjattavana on kuralla oleva valtiontalous, rempallaan oleva sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmä, turvattavana valtion alati kasvava energiantarve, ja ratkaistavana globaalit ympäristöongelmat sekä kiistanalainen ulkomaanpolitiikka. Nämä nopeasti mieleen tulevina. Lisäksi Barack Obaman tapauksessa taustalla kummittelee kansakunnan synkän historian luoma rotukysymys.

Suomea sanotaan yhä aika ajoin Euroopan pikku-Amerikaksi. En tiedä mikä paikka Turku olisi Yhdysvaltain kartalla, mutta havaittavissa on samanlaisia haasteita mitä jenkeillä, vaikka mittakaava onkin tyystin eri. Talous voisi olla paremmassa jamassa, ja samaan tapaan ilmassa on vastaavanlaisia messiasodotuksia. Kun saamme uuden sen ja sen, tulee hän ja ratkaisee kaikki ongelmat yhdellä kädenheilautuksella. Niska täällä tosin on harvalla yhtä punainen mitä Ulkolinjan haastattelemilla henkilöillä.

”I have a dream!” Demokraattiehdokas Barack Obamaa on jo ehditty verrata Martin Luther Kingiin. Ymmärrän hyvin, että marttyyrinä kuollut King on mustana ja vaikutusvaltaisena miehenä houkutteleva vertailukohde, mutta todellisuudessa pelkään herroilla olevan lähinnä yhteinen kohtalo. Musta (tai oikeastaan mulatti) presidentti Obama jos joku on houkutteleva salamurhan kohde. Yritteliäitä viirupäitä löytyy varmasti enemmän mitä haluaisi uskoakaan.

Republikaanien ehdokas John McCain sen sijaan tuskin tarvitsee luotia potkaistakseen tyhjää, sillä 72-vuotiaan harmaahapsen sanotaan jo nyt kitkuttelevan elämän laina-ajalla. ”Maverick” on jo elänyt vanhemmaksi mitä oma isänsä ja isoisänsä, eikä presidenttiehdokas ole suostunut missään vaiheessa paljastamaan itseään koskevia terveystietoja. Mitä sitä terve mies tietojaan levittelemään?

Mikäli McCain heittää lusikan nurkkaan kesken presidenttikauden, nousee valtaan nainen joka pitää omana ulkopoliittisena vahvuutenaan sitä, että lähestulkoon näkee kotoaan Venäjälle! Kreationisti, fundamentalistikristitty Sarah Palin ”maailman johtajana” saa monet pitämään jopa George W. Bushia intellektuellina. Voiko maailman jopa tulla ikävä ”The Decideria”!?

Muu maailma odottaa tiistaina USAlta muutosta. Turkulaiset odottavat samaa valtuutetuiltaan. Mutta kuten Jenkeissä tavataan sanoa: ”I wouldn´t hold my breath”.

Linkit:
Barack Obama
John McCain
Sarah Palin