Onko elämäsi tylsää? Kirjoita jostain tällä tai viime viikolla sinulle tapahtuneesta mielenkiintoisesta tai jännittävästä tapahtumasta. Onnistuuko?

Televisio on monelle rentoutumiskeino, tapa paeta omaa elämää, keino vaihtaa ns. vapaalle. Voittaa passivoivasta vaikutuksestaan huolimatta Ahteen Jussin kokkeliviivat. YLEn ykköseltä on pitkin talvea tullut minua suuresti huvittanut brittisarja Teachers (Opettajat), jossa tavallinen karvan verran alle kolmekymppinen Simon opettaa tavallisessa brittikoulussa tavallisille teini-ikäisille äidinkieltä ja kirjallisuutta. Eräässä jaksossa Simon antoi oppilailleen yllä mainitun kaltaisen tehtävän. Nuoret alkoivat kirjoittaa kynä sauhuten, mutta Simon ei itse saanut mitään aikaiseksi. Saisitko sinä?

Simon pohti oman elämänsä tarkoitusta, tai pikemminkin sen tarkoituksettomuutta. Päivittäisiä päätöksiä tai niiden tekemättä jättämisiä. Siitä, miten oma elämä tuntuu lipuvan ohi, itsen vain ajelehtiessa läpi nuoruuden, aikuisuuden, kohti vanhuutta. Tekemättä varsinaisesti mitään päätöksiä.

Päätökset ovat tärkeitä. Ovat ne sitten oikeita tai vääriä. Oletko sinä tehnyt päätöksiä? Olenko minä? Luulen niin. Ainakin elän siinä harhaluulossa. Töitäkin olen tehnyt saavuttaakseni jonkun sen hetkisen isomman tai pienemmän tavoitteen. Vai onko elämäni ollut vain sarja onnekkaita sattumia? Miten sinä näet oman elämäsi?

Oletko siis oman elämäsi turisti? Sivustakatsoja, joka ei aktiivisesti osallistu elämään. Toki elää, näkee, nauttiikin jopa, mutta kokee silti jäävänsä jostain paitsi. "En edes tiedä onko Wales todella olemassa", sanoisi englantilainen Simon.

Oman elämän mielekkyys on käsittääkseni kiinni ihmisestä. Osalle on nautittavaa elää oman kumppaninsa kanssa ja nauttia päivittäin toistuvista rutiineista. Lehden samojen osien lukemisesta samaan aikaan joka aamu, orjallisesta iltapala-ajasta ja sen sisällöstä. Osa puolestaan kaipaa jatkuvaa sähinää ja muutosta. Tänään näkkileipää ja huomenna voisarvia.

Internetin hienous on siinä, että sen avulla voi seikkailla virtuaalisesti ympäri maailmaa. Osalle se ei riitä, vaan taskuun on ostettava menolippu oikeaan Etelä-Amerikkaan sen enempää ajattelematta. Kilroy was here. Osa luo internetiin lisää sivuja, joilla seikkailla. Tyhjänpäiväisiä kenties, mutta hälläkö väliä jos tekijä itse nauttii eivätkä sivut loukkaa muita.

Mistä minä kirjoittaisin? Kirjoittamisesta, itse tehtävästä kaiketi, kuten tässä tapauksessa. Tyypillistä kiertelyä. Vaikka arkesi olisikin kovin ennalta arvattavaa, voi se silti olla myös nautittavaa. Etenkin jos nämä ennalta arvattavat asiat ovat itsessään nautittavia. Vaikka sitten tyhjänpäiväisten kolumnien kirjoittelua omalle kotisivulle.