Buono Estente.

BBC:n The Fast Show (Ruuvit löysällä) esitteli aikanaan nerokkaan irvikuvan kuvitteellisesta välimerellisestä televisiokanavasta Chanel 9. Huimiin rock-oopperamaisiin mittoihin nousevat uutiset, urheilu-uutiset ja säätiedotukset luovat herkullisen kontrastin meille Arvi Lindiin ja kumppaneihin tottuneille. Mitä ilmeisimmin sketsejä kyhänneet britit ajattelevat lomamatkoilla nähdyistä viihdeohjelmista samalla tavalla.

Totuus on kuitenkin tarua ihmeellisempää. Avasin tyhmentäjän yhden ja ainoan kerran Italiaan suuntautuneen lomamme ensimmäisenä iltana. Ensivaikutelma oli suoraan edellä mainitun komediasarjan sketsistä. Harmaantuva, asialliseen pukuun pukeutunut mies kiskaisee karvaiseen leijonapukuun sonnustautuneelta mieheltä leijonanpään irti. Vieressä taputtaa käsiään muodollisesti erittäin pätevä, anteliaaseen asuun ahtautunut blondi. Runsaspäinen yleisö aplodeeraa villinä. Whatta hell!?

Seuraavaksi ohjelma tarjosi todellista Berlusconi-teatteria. Minihameeseen ja toppiin pukeutunut nuori nainen yrittää silpata ylös arviolta 3-4 metriä korkeaa metallista tankoa ja napata itselleen tangon päässä olevasta metallirenkaasta suomalaisen joulukinkun kokoisen possunpotkan! Kun signorina ei tehtävässä onnistu kaatuu hänen päälleen ämpärillinen vettä. Miss wet T-shirt with prosciutto twist?

Useaan otteeseen korruptiosta epäilty, ja silti itselleen syytesuojan lain nojalla hankkinut pääministeri, mediamoguli, maan rikkain mies ja italialaisen keittiön suuri ystävä lienee itse ollut ideoimassa ohjelmaformaattia. En tiennyt itkeäkö vai nauraa. Reaktioni italialaista televisioviihdettä kohtaan oli siis sama mitä Italian pääministeri Silvio Berlusconin kohdalla.

Toisaalta, ei suomalainen televisioviihde ole lauantai-iltaisin juuri kuvattua kummempaa. Meillä väki tuijottaa saunakaljatuhnussa lavatanssihumppaa tai ikivanhoja sarjauusintoja. Ei se tarjoa turistille kovin kummoista kuvaa Suomesta, suomalaisuudesta tai käsityksestämme mainiosta televisioviihteestä.

Boutros Boutros Ghali.

Linkit:


The Fast Show – Chanel 9 (englanniksi)