Urheilu ja vapaa-aikaJulkisilla rahoilla ”pelaavana” virkamiehenä sitä on tottunut ajatukseen avoimuudesta. Kaikki asiakirjat ja rahat ovat ainakin periaatteessa julkisia, ellei kyse ole henkilötiedoista tai muusta intiimistä.

Jalkapalloentusiastina sitä toivoo myös omalta seuraltaan avoimuutta ja rehellisyyttä. Mutta jos talouskurimuksessa painivan suosikin taustalle ilmestyy rikas namusetä joka lupailee ihanaa kulutusjuhlaa ja pokaalisadetta, on suuri osa kannattajista tyytyväisiä. Onko sillä niin väliä mistä ne rahat oikein tulevat?

Englannissa jalkapalloliiton on todettava seuraomistajaksi haikailevan henkilön olevan reilu ja rehti eli ns. ”fit and proper”. Aina välillä taustoitus on tosin paljastunut luvattoman puutteelliseksi, esimerkkinä vaikka Thaimaan pääministerinä ja Manchester Cityn omistajana aiemmin ”kunnostautunut” Thaksin Shinawatra. Hänen rahavirtojen alkulähteet eivät kestä lähempää tarkastelua, sekaisin kun ovat menneet omat ja kansalaisten rahat.

Ilahduttava ero rikkaisiin namusetiin, jotka haluavat vain tehdä jalkapallolla bisnestä, ovat West Hamin islantilaisilta ostaneet Davidit Gold ja Sullivan. Vanhoilla herroilla on tiivis suhde Itä-Lontooseen, jossa Hammers pitää majaansa. Ei heidänkään kokoama omaisuus ole täysin seurapiirikelpoista, sillä molemmilla on ollut näppinsä pelissä brittiläisessä pornobisneksessä. Olisi vaikea kuvitella herroja esimerkiksi Arsenalin sikariportaaseen.

TPS:n taustalla on muutaman vuoden lymynnyt pankkiiriliike FIM:llä omaisuuden tehnyt Seppo Sairanen. Häntäkin syytettiin aikanaan hämärähommista, mutta syytteet hylättiin myöhemmin.

Toisen paikallisjoukkueen Inter Turun taustalla on ollut vuosikausia laivaliikennemiljonääri Stefan Håkans. Paikallisen mahtimiehen kärsivällisyys on ollut ihailtavaa, ja alkuvuosien muukalaislegioonasekoilujen jälkeen viime vuodet ovat sujuneet kadehdittavan hienosti. Valmentaja Job Dragtsmalla on toki ollut oma osansa ajelehtineen seuran hinaamisessa maamme huipulle.

Håkans on ollut ratkaisevassa roolissa siinä, että Turussa on, uskallan väittää, Suomen upein jalkapallostadion. Nyt miehellä on mahdollisuus kasvattaa turkulaisten kiitollisuudenvelkaa entisestään.

Yle uutisoi tänään, että Alfons Håkans Oy Ab on halukas tilaamaan jäänmurtajan STX:n Turun tehtaalta, joka olisi vuokrasopimuksella Liikenneviraston käytössä. Valtion telakkatukipaketin miljoonia toki hyväksikäyttäen.

Mustavalkoisena kannattajana sitä käy mielessä, että telakan väki saattaa innostua myös kannattamaan työtä tarjoavan yhtiön toimitusjohtajan omistamaa hinaajaseuraa.

Mikä voisi olla Sairasen Sepon joukkojen vastaveto? Paikallisten päiväkotien pelastaminen lakkautuslistalta tai vanhustenhuollon väliintulo?

Linkit:
Håkans halukas tilaamaan jäänmurtajan STX:ltä