Futis
Jalkapalloileva maailma pysähtyi viime viikonloppuna kun Fabrice Muamban sydän pysähtyi. Lehdistö sen sijaan sykki senkin edestä.

Vain minuutteja sairauskohtauksen jälkeen Twitter täyttyi viesteistä, joissa pyydettiin rukoilemaan Muamban puolesta. Hetkeä aikaisemmin hän oli ollut yksi vähemmän tunnettu valioliigapeluri, nyt joka toinen edes etäisesti jalkapalloa seuraava tiesi kuka on Fabrice Muamba.

Muamban sydämen käynnistystä jouduttiin BBC:n mukaan yrittämään peräti viisitoista kertaa defibrillaattorilla, ja sydän oli pysähdyksissä 78 minuuttia. Nuoren miehen selviämistä ja kuntoutumista on kuvailtu ihmeeksi. Henkilökohtaisuutta, tunteita ja tuoksuja pursuava tapahtuma on erityisesti Brittein saarilla ollut mitä suurimman luokan lehdistöooppera.

Samaan aikaan muissa valioliigaseuroissa saati suomalaisissa liigaseuroissa on kymmeniä muita pelaajia, jotka kuntouttavat itseään kaikessa hiljaisuudessa kohti pelikenttiä. Heidän vähemmän dramaattisesta loukkaantumisesta on saatettu kirjoittaa puoli vuotta sitten pari palstaa, kotikaupungissa kenties kolme, riippuen pelaajan statuksesta.

Polvi, nilkka tai nivunen on saattanut hajota sinänsä harmittomassa tilanteessa. Ensin edessä on ollut tohtorin puukko ja sen jälkeen kuntopyöräetappi, jonka rinnalla Tour de France on pelkkä piknik.

Tällä välin joukkueeseen on ajettu samalle pelipaikalle sisään nuorempi kaveri, joka pelaa pelotta ja näyttävin ottein. Kenties seura on hankkinut myös isolla rahalla korvaajan muualta. Kotona ja kuntosalilla jumpatessa puseroon hiipii pelko nokkimisjärjestyksessä putoamisesta.

Kuntoutuksessa on ainakin itselle sellainen ulottuvuus, että monotonisia ja osin kivuliaita harjoituksia jaksaa paremmin tehdä, mikäli tietää olevansa kunnossa tietyn toistomäärän ja ajanjakson jälkeen. Valitettavasti homma harvemmin toimii sillä tavalla.

Vaikka jumppaat oman osiosi miten tunnollisesti tahansa, ei se takaa vanhaan pelikuntoon pääsyä. Kuntoutus auttaa huippua kohti pyrkimisessä, mutta saattaa olla, että parhaimmassakin tapauksessa jatkossa on jäätävä perusleiriin katsomaan kun kaverit jatkavat huipulle lippu liehuen. Huippua valloittava retkikunta jatkaa menoaan, eikä siinä kysellä jäsenten nimiä vaan katsotaan yhteisen työn tulosta.

Ammattiurheilijalle tilanteen voi kuvitella olevan enemmän kuin stressaava. Itselläni ei ollut työpaikka varsinaisesti vaarassa, vaikka jouduinkin olemaan olkapääoperaation vuoksi kuusi viikkoa sivussa. Silti kuntoutuksen polku on pitkä ja kivinen. Kurjinta on juuri tietämättömyys kuljettavan tien kestosta ja pituudesta. Eikä takeita onnistuneesta paluusta edes vuoren juurella potkittavan höntsäfudiksen pariin ole.

Muamban sydänpysähdys on traaginen tapahtuma, ja täytyy toivoa, että sillä on onnellinen loppu. Nuorella miehellä on joka tapauksessa edessään valtava kuntoutuksen urakka päästäkseen takaisin edes tavalliseen arkeen, jalkapalloilevan maailman vuorenhuipulle paluusta puhumattakaan.

Varmaa on ainoastaan se, että sitä ennen lehdistö on jo keksinyt itselleen uuden kohun josta kirjoittaa.