Stereoissa soiTunne on jännittynyt. Olen luonut kaihoisia katseita kiinnostuksen kohdetta kohti, koskettanutkin kevyesti. Päätös tuo mukanaan innostuksen hurman ja kotiin asti odottaminen tuntuu vaikealta. Odotetun levyn ensisoitto on aina yhtä jännittävä kokemus.

Pelko. Entä jos odotusta ei palkitakaan, vaan albumi osoittautuu silkaksi kuraksi? Mitä jos orastavaa menestystä saavuttanut yhtye on jäänyt ns. mukavuusalueelle, eikä ole onnistunut luomaan mitään mielenkiintoista? Ja kaikkein pelottavin skenaario: entä jos arkusta on ammennettu kaikki mahdollinen kahdelle ensimmäiselle albumille? Ajatukset risteilevät räplätessäni levyä matkalla soittimen ääreen.

Ensitahdit. Kuulostaa tutulta. Tunnistettava oma sointi ja voima ovat vahvasti mukana. ”The force is strong with this one”, sanoi musiikkikriitikkona vähemmän mainetta niittänyt Darth Vader aikanaan. Kenties liiankin vahvana? Onko kyseessä vain vanhan toisto? Onko uusiutuminen jäänyt Warnerin voitontavoittelun jyräämäksi?

Ammattiylpeys ja yritys nostavat päätään. Tuottajana on häärinyt vanha kettu ja timanttilevyjen pusertaja Brendan O´Brien. Harvemmin hänen seulaansa läpäisee silkka scheisse. Albumintekoon on selkeästi uhrattu aikaa ja rahaa, mutta onko bändillä mitään sanottavaa?

Onko haitaksi mikäli rockyhtye yrittää laulaa jostain muusta kuin kauniista naisista, nopeista autoista ja päihteistä? Moni tuskaisen tiedostava tai muutoin aktiivinen rockfilosofi on pyllähtänyt säälittävien kliseiden sudenkuoppaan.

Edellinen albumi sai kiitosta sanoituksistaan. Yhteiskuntakriittisyys tuntuu olevan läsnä myös tällä levyllä. Ainakin näin ensisoiton antaman ymmärryksen perusteella.

Singlen tuoma helpotus. Albumin toisena biisinä käyntiin kajahtaa myynninedistäjäksi valittu kappale Rusted From The Rain. Aikaisemmin netissä kuultu kappale tuntuu tutulta ja rullaa kuin resiina. Vaatii hieman työtä, mutta palkitsee kyyditettävän.

Hyvänolontunne. Nyt alkaa löytyä yhteinen rytmi minun ja yhtyeen välillä. Ainakin Pocketful Of Dreams ja Diamond On A Landmine miellyttävät välittömästi ensikuullun perusteella.

Tuomio. Ostaminen ei kaduta. Levy sopii hyvin soittimeen, eikä sitä tarvitse kätkeä levyhyllyn takariviin häpeällisenä virhearviointina. Tuleeko levystä automatkojen vakioviihdykettä? Oikeudenmukaisen tuomion antaminen vaatii lisää näyttöä. Ei muuta kuin levy uudestaan pyörimään.

Ohessa siis Billy Talentin tuoreen albumin III single Rusted From The Rain myös lukijoiden kuultavaksi. Anna oma tuomiosi.

bT*xJmx*PTEyNDg3MjQ2MTIyNjUmcHQ9MTI*ODcyLinkit:
Billy Talent (englanniksi)