Salmiakkia"Sinä tarjosit salmiakkia, minä olin hölmö, panin peliin koko elämän", laulaa Liisa Akimof klassikossaan Kevät.

Näin pääsiäisenä, tai päästäisenä (heimo: Soricidae) kuten juhlaa tulee itse kutsuttua, saarnataan taas kirkoissa vuoden suurimman uskonnollisen juhlan sanomaa. Oma maallistuminen on edennyt siihen asteeseen, etten jaksanut katsoa edes Mel Gibsonin paljon kohuttua Passion of a Christ –elokuvaa televisiosta.

Pääsiäisenä myös herkutellaan, mutta itse en niin perusta pashasta tai mämmistä. Omaksi pääsiäissynnikseni on noussut toinen musta herkku. Saarnaan siis salmiakista.

Salmiakki on tylyä tavaraa. Salmiakissa on röyhkeyttä, asennetta ja uskottavuutta. Salmiakki on väkevää, joskus jopa tulista. Salmiakki on suolaista, ja karkki kohottaa verenpainetta. Salmiakki tarttuu hampaisiin.

Maailmalla salmiakin suosio on olematonta, ja hampaista kaivellaan yleisemmin toffeen eri muotoja. Makea toffeekin tarttuu hampaisiin, mutta sen katu-uskottavuus on samaa luokkaa kuin keski-ikäisten kirjanpitäjien moottoripyöräjengillä. Toffee kuuluu samaan sarjaan mitä kevytlevitteet.

Salmiakki on niin tiukkaa tavaraa, että sitä myydään apteekeissa. Salmiakkia tuleekin myydä siinä verenpainelääkkeiden ja Viagran välissä. Salmiakki on miehistä tavaraa, josta tytötkin tykkäävät. Salmiakki on avoimen seksuaalista herkkua, kuten Akimofin laulu todistaa. Suklaan libidovaikutukset voidaan tässä yhteydessä unohtaa.

Salmiakki on jopa sanana sähäkkä. Salmiakki, salmiaklakrids, wine gum with liquorice. Huomaat kai miten vaikutus latistuu ruotsalaisten sotkiessa kuvailevaan sanapariin lakritsia, tai brittien yrittäessä selvittää salmiakin salaisuutta "viinikumin" avulla.

Salmiakkia ei saa missään nimessä sekoittaa lakritsiin. Kyseessä on kaksi tyystin eri asiaa. Lakritsi on pandakarhun pehmeää, pyöreää ja mitäänsanomatonta. Salmiakkiin yhdistyy merirosvomeininkiä, superlatiiveja ja pelikorteista tuttuja uhkapelitunnuksia. Tunne vaarasta ja lupaus seikkailusta.

Salmiakista julkaistiin jopa muutama vuosi sitten palkittu kirja, ytimekkäästi nimetty Salmiakki. En ole tutustunut Jukka Annalan kirjaan, mutta uskon senkin olevan silkkaa asiaa. Loppuunmyyty teos ylsi vuoden 2001 Tieto-Finlandia ehdokkaaksi, ja valittiin vuoden kauneimmaksi kirjaksi!

Nyt on kaikille salmiakin ystäville tarjolla myös todellinen herkkupussi, sillä Fazer on tehnyt myyvän kulttuuriteon. 180 gramman SALMIAKKI MIX –pussiin on yhdistetty legendaarinen Merkkari (jo vuodesta 1973), vahva ruutusalmiakki (jo vuodesta 1938), sen vaisumpi veli eli pehmeä ruutusalmiakki, ja kaikkein paras maku eli Super Salmiakki, tuo klassinen "silmäsalmiakki"! On siis oikein, että pussin nimi on kirjoitettu kapiteeleilla, isoilla kirjaimilla.

Poika tarjosi keväällä Liisa Akimofin tyttöhahmolle salmiakkia. Onko kysessä antelias nautiskelija, vai syntinen pelimies?