FutisMiksi Sami Hyypiä ei ole suomalaisen jalkapallouutisoinnin keskiössä? Miksi Saksan Bundesliigassa toisena olevan Bayer 04 Leverkusenin vastuuvalmentajaa ei huomioida ja hehkuteta nykyistä enemmän suomalaisessa mediassa?

Suomalaiseen ajatusmaailmaan kuuluu epäily. Newsweek uutisoi reilut pari vuotta sitten Suomen olevan maailman paras maa vertailtaessa valtioita talouden, poliittisen ympäristön, terveyden ja elämänlaadun suhteen. Tämän jälkeen Suomesta soiteltiin Newsweekin toimitukseen penäten tutkimuksessa olevan virheitä. Kun meillä on tuota rakenteellista työttömyyttä sekä sydän- ja verisuonitautejakin.

Onko sama skeptisyys syy myös Hyypiän ”unohtamiseen”?

Tilannehan on aivan poikkeuksellinen. Suomen muut valmentajasuuruudet ovat meritoituneet lähinnä Unkarin, Kreikan, Ruotsin tai Skotlannin pääsarjavalmentajina. Kaikella kunnioituksella kyseisiä sarjoja ja niiden pienempiä seuroja kohtaan, mutta Bundesliiga painii aivan toisessa sarjassa. Euroopan väkirikkaimman talousveturin pääsarja on muistaakseni myös katsomokeskiarvoltaan maanosan ykkössarja.

Minkälaisia perusteluja epäilevä Tuomas voi käyttää Hyypiän huomiotta jättämiseen?

Aulis Virtanen ja Vakioveikkaus:
Suomessa ei ole totuttu seuraamaan Bundesliigaa, vaan Aulis Virtasen tupakkataukojen sävyttämissä historiallisissa mustavalkotelevisioselostuksissa pyöri vuosikaudet vain Englanninliiga. Niitä tukemassa oli Veikkauksen Vakioveikkaus, jossa kohteina olivat vain englantilaisten sarjojen ottelut. Tämän seurauksena suurempi osa suomalaisista kannattaa Plymouth Argylea tai Torquay Unitedia kuin Leverkusenia.

Sattumakenraali:
Hyypiä valittiin tilapäiseen valmennusvastuuseen juuri pelaajauran päättyessä. Valmennusvastuuta jaettiin silloin ja jaetaan yhä Sascha Lewandowskin kanssa. Talvisodan aidon johtamisen mallin mukaan jaettu johtajuus ei ole oikeaa ja miehekästä huutamalla johtamista, vaan kuuluu jonnekin loputtoman diskuteeraamisen ruotsalaiseen kulttuuriin. Hyypiä vain sattui olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan, eikä ole siis todellisuudessa oikea päävalmentaja, vaikka on sittemmin solminut kolmevuotisen jatkosopimuksen seuran kanssa.

Muodollinen pätevyys puuttuu:
Suomalaisessa kulttuurissa muodollinen pätevyys on tärkeää. Osaamisen kanssa ei aina ole niin väliä, kunhan paperit ovat muodollisesti kunnossa. Hyypiällä ei ole kaikkia mahdollisia valmentajatutkintoja, jonka vuoksi mm. Lewandowski on hänen aisaparinaan. Näin ollen Hyypiä ei voi osata valmentaa, eikä ole vakavasti otettava. Todennäköisesti Lewandowski on se joka osaa valmentaa, koska hän myös puhuu sujuvaa saksaa.

Hevonenkin osaisi valmentaa huippuja:
Hyypiä sai heti kättelyssä käsiinsä huippulahjakkaan joukkueen, joka osaa pelata huipulla vaikka ilman valmennusta. Helppohan se on joku Kiessling kärjessä pärjätä. Sellainen epeli tekee ilman ohjausta ja silmät ummessä parikymmentä byrsää kaudessa. Muutoinkin joukkue vilisee eri maiden maajoukkuekavereita. Pärjääminen ei siis ole valmentajan ansiota, vaan on kyse pelaajista. Valmentaja lähinnä puhaltelee pilliin.

Saksa on paska maa:
Sepporätymäinen ajattelutapa. Saksa on epäluotettava natsien kotimaa, joiden ansiosta Lappi poltettiin. Sieltä ei ole koskaan tullut mitään hyvää, vaikka oma entinen taksimersu onkin velaton, perkele! Näin ollen Bundesliigan seuraaminen on vähintään epäisänmaallista. Lisäksi saksalainen jalkapallo telaketjuosaston hommaa, jossa pärjää jos omaa tunkkireidet ja jaksaa juosta loputtomasti. Sellaista ei ole kiva katsoa.

Kehäkolmosen ulkopuolella ei ole elämää:
Hyypiän haastatteleminen on niin pirun vaikeaa. Ei kai tässä nyt Leverkuseniin lähdetä? Se on Saksassa, ja siellä puhutaan vierasta kieltä. Sitä paitsi mulla ei ole Samin henkilökohtaista puhelinnumeroa, ja sillä on kuitenkin kiire. Samin on parasta tulla käymään Helsingissä, mikäli mielii tulla huomioiduksi Meidän Lehdessä.