Urheilu ja vapaa-aika”Vanhemmat toivat höpöhöpöjutut!”Jukka Rautakorpi, jääkiekon Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja

Komea viikonloppukeli ja perjantaina hommatut ensimmäiset hokkarit vetivät meidänkin perheen jäälle liukastelemaan. Äheltäessäni jälkikasvulle luistimia jalkaan mietin missä määrin poika innostuu jääkenttien kutsusta. Ainakin alkuun hän oli kiinnostuneempi Jofastaan tai ”Star Wars -kypärästä”, kuten hän itse sitä kutsui.

Patrik luistelee Tuoreimmassa Veikkaajassa jääkiekkotoimittajat puolestaan ihastelivat länsinaapurin nuorten menestystä alle 20-vuotiaiden jääkiekon MM-turnauksessa. Ruotsissa on kuulemma tehty jotakuinkin kaikki oikein viimeisen viiden vuoden aikana. Sanomattakin on selvää, että Suomessa asia on toisin.

Täällä nuoret pullamössöpojat on pilattu liiallisella paapomisella. Kasvatukselliset asiat, kuten terveelliset elämäntavat, nukkumaanmenoajat ja nuuskakiellot on kuulemma annettu Nuori Suomi -ohjelman myötä jääkiekkojoukkueiden tehtäväksi. Ei siellä pojista yhteiskuntakelpoisia miehiä kasvateta, vaan jääkiekkoilijoita. Nehän ovat aivan eri asioita, kuten surullisen monta esimerkkiä kaiken yhden kortin varaan laittaneista nuorista todistaa.

Liigavarvas Vesa Rantanen toteaa elävästi kolumnissaan, että ”kun satakiloinen vastustaja jyrää keskialueella kohti, ei pikku pilttiä aivotärähdykseltä pelasta se, että hän osaa käyttää veistä ja haarukkaa ja tuntee vastuunsa ympäristönsuojelusta.”

Vanhempien tuleminen lasten jääkiekkopeleihin aikuisten ihanteineen ja sääntöineen tappoi Rantasen mukaan suomalaisen jääkiekon. Kenties, mikäli tavoitteena on tuottaa vain 25 huippuyksilöä maajoukkueen käyttöön. Ei missään tapauksessa, mikäli lappuja raotetaan silmiltä edes aavistuksen jääkiekkokaukalon ulkopuolelle. Suosittelen joka tapauksessa luettavaksi Nobel-palkitun William Goldingin romaania Kärpästen herra. Toimii myös johtamispsykologian opuksena.

Oma jälkikasvuni täytti juuri neljä vuotta, joten hänen haarukan ja etenkin veitsen käyttö on vielä hieman haparoivaa. Nukkumaanmenostakin on kotona ajoittain kova vääntö. Poika taitaa olla oivaa huippujääkiekkoilija-ainesta?

Täytyy vain varoa, ettei hän joudu kasvatuksesta kiinnostuneen valmentajan vaikutusvallan piiriin. Menee lupaava pelimiehenalku pilalle. Vieläköhän Ruotsista saisi tuotua nuuskaa? Parempi opetella senkin käyttö nuorena, jotta jääkiekkoilijan ura ei vaarannu.

Voihan poika tosin kiinnostua jostain muustakin lajista. Ymmärtääkseni suomalaisia huippujalkapalloilijoita on aina arvostettu myös käytöstavoiltaan esimerkillisinä ammattilaisina. Eikä se ole vähentänyt lainkaan heidän haluaan tulla huippufutariksi.

Linkit:
Kärpästen herra (Wikipedia)