TPS
”Lotto on helppo peli, rahantuloa ei voi estää”
, kertoi isäni ajatelleensa kun oli ensi yrittämällä saanut viisi numeroa kuudesta oikein. Sittemmin ei omaan riviin sattunut viittä enempää oikein, vaikka numeroitakin lisättiin kuudesta seitsemän.

Vähän samanlainen olo on TPS:n menestyksen suhteen. 90-vuotisjuhlaa viettävällä seuralla on takanaan kultainen 70-luku. Moni nykykannattajista ei muista niistä muuta kuin isien kertoman. Viimeisin mestaruus on vuodelta 1975.

Lapsena herkuttelimme ajatuksella mitä sitä tekisi, jos loton päävoitto osuisi omalle kohdalle. Kaverille kebabit, oli silloinen suunnitelma. Tänä päivänä sitä varmaan pohtisi jatkaisiko töissä, ja mitä muuta sitä keksisi.

TPS voitti viime keskiviikkona ensimmäistä kertaa liigacupin mestaruuden. En muuttunut onnesta soikeaksi, enkä päässyt edes todistamaan merkkihetkeä paikan päälle itäiseen pääkaupunkiin. Twitter-seurannastakin meni ensimmäiset 70 minuuttia sivu suun perheelle Prisman hyllyjen väleistä ravintoa metsästäessä.

Voiton jälkeen en lähtenyt torille tapaamaan ketään. Tuskin siellä olisi kovin montaa muutakaan ollut. Riehaannuin nauttimaan jäätelöä ja kylmää kolaa. Seuraavana päivänä katsoin ottelusta mainion vartin koosteen.Liigacupin voitto on vähän kuin viisi oikein lotossa. Lämmittää mieltä, mutta ei sillä rikastu. Tänä vuonna liigacupin mestaruudesta irtosi voittajalle vain lämmintä kättä. Bussiretken bensat piti maksaa itse.

Suomen mestaruus sen sijaan alkaa näin mustavalkoisin lasein katsottuna olla loton päävoiton tasoa. Ei ole omalle kohdalle sattunut. Epäilen tietäväni ihmisen, joka on päässyt moista ihmettä todistamaan oman imeväisiän aikoihin.

Liigacupin finaalivastustajan eli Klubin kannattajat ovat loton lohjalaisia. Lohjalle on Wikipedian mukaan osunut eniten loton yli miljoonan markan (168 000 euron) voittoja. Peräti 18 kertaa. Klubilla on mestaruuksia vielä enemmän, 24 kappaletta. Heille pääsarjan voitto on business as usual.

Niinpä turkulaisena ja Tepsin kannattajana sitä pohtii, mitä tekisi jos TPS voittaisi jalkapallon Suomen mestaruuden. Ryntäisinkö baareihin takomaan kavereita olalle, kylpisinkö eteläeurooppalaiseen tapaan pääkirjaston edessä olevassa Leijona-suihkulähteessä, vai ajaisinko ympäri kaupunkia auton torvea huudattaen?

Se ero lotolla ja futiksella on, että loton viisi oikein ei ennakoi mitään seuraavalta arvontakierrokselta. Liigacupin voitto sen sijaan voi näyttää suuntaa alkavaan liigakauteen?

Asiasta kysyessä vastaus voi tosin vaihdella sen mukaan kysyykö Interin vai KuPSin kannattajilta.