Futis_75x75-normal.jpg”Taas pitäisi taikoa jaskasta kultaa”, totesi eräs viestinnän parissa töitä tekevä ystäväni taannoin. Omalle organisaatiolle epämiellyttävä asia pitäisi kääntää mahdollisuudeksi. Selittele siinä sitten tavoitelleesi rajatonta rusketusta kun jäät kiinni housut kintuissa?

Alkemistit yrittivät aikanaan valmistaa vähemmän jaloista metalleista kultaa. Osa erikoistui ikuisen elämän tarjoavan eliksiirin valmistamiseen. Tehtävä oli vaikea, onnistumisprosentti olematon.

Oman seurani onnistumisprosentti ei ole ollut kovin häävi tällä kaudella. Turun mustavalkoraitaiset ei ole pärjännyt odotusten mukaan. Pisteitä ei ole varsinaisesti ropissut laariin. Kullan sijaan padan pohjalle on saostunut lähinnä haiseva läjä luottamuspulaa.

Ennen kauden alkua minäkin tilailin varovaisesti lippuja mestaruusjunaan. Klubin ykköshaastaja, todettiin lehtien palstoilla. Vahva miehistö, selkeä pelitapa ja osaava valmennus. Innostus tarttui hyväuskoiseen kannattajaan. Ehkä näistä aineksista voisi vielä keittää kultaa? Tunsin jo jalometallin maun suussani.

Sittemmin Rajamäen rykmentti on lahdattu useampaan otteeseen. Virallinen propaganda on pyrkinyt kääntämään ja vääntämään asiaa parhain päin. Välillä viestinnässäkin on jouduttu tunnustamaan pelin olleen yhtä sekaisin mitä mummo kesähelteillä. Toki hieman eri sanakääntein.

Samanlaisesta taudinkuvasta on kärsitty myös Jyväskylässä. Harjun ylpeys JJK on jumittunut sarjajumboksi, ja edessä lienee vauhdin hakeminen Ykkösestä. Samaan aikaan seuran talous on sakannut kuin Tenavien Ressun lentokone. Punainen paroni tulittaa, mayday, mayday!

Jyväskylässä on jouduttu keräämään rahaa ja lahjoituksia kissojen ja koirien kanssa. Viestinnässä valittiin työkaluksi brutaali suoruus. Heinäkuun alussa JJK Keski-Suomi Oy:n hallitus lähetti avoimen kirjeen, jossa taloustilanteen todettiin olevan kestämätön. Epätoivoinen.

Aloitettiin ”Emme anna sen päättyä” -kampanja. Kampanjatuotteita piti myydä sadantuhannen euron edestä. Mukaan mahtui sadan euron tarraa, 200 euroa maksavaa julistetta ja tonnin fanipaitaa nimikirjoituksilla varustettuina. Ilmeisesti paitaan olivat raapustaneet nimensä pelaajat. Mitä hallituksen jäsenten tuhertamilla nimikirjoituksilla varustettu pelipaita maksoi, en tiedä.

”Annamme sen päättyä”, lukee nyt JJK:n kotisivuilla suuressa bannerissa. Pelastuskampanjan päätösillallinen on nimetty ulkopuolisen silmin oudolla tavalla. Kenties se toimii vinkkinä tai piikkinä seuran kannattajille, jotka ovat olleet ymmärrettävästi huolissaan tulevaisuudesta?

Uutista lukiessa jää kuitenkin siihen ymmärrykseen, että seuran edustusjoukkueen tulevaisuus saatiin turvattua. Kenties luovuttamista henkivä otsikointi viittaakin sarjatilanteeseen? Putoaminen Ykköseen on väistämätöntä?

Viestinnän näkökulmasta tilanne on ollut kuin alkemisteilla ikään. Vähemmän jaloista aineksista on pitänyt edes yrittää tiristää kultaa. Sen sijaan silmille on tullut toistuvasti jotain muuta keltaista. Kirveltää.

Näin turkulaisesta perspektiivistä JJK on ollut kauden 2013 siunaus. Jyväskyläläisten pupellus kentän puolella pelastaa turkulaiset. Mikäli JJK olisi pelannut odotuksien mukaan, olisi ensi maanantain Turun derbyssä todella kovat panokset. Mahdollinen putoamistaisto.

Toivon totisesti, että talouden puolella Tepsin tilanne on parempi. Entisen toimitusjohtajan Marco Casagranden kommentit Wayne Brownin esittelytilaisuuden yhteydessä kaikuvat yhä korvissani. ”Hallittua taloudellista riskinottoa.” ”Meillä on kolme tavoitetta: Suomen Cupissa pitkälle, europeleissä kolmannelle kierrokselle ja sarjassa kolmen parhaan joukkoon.”

Kaikki tavoitteet jäävät saavuttamatta. Onkohan Reiskalla jo alkemistin hattu hankittuna?

Linkit:
Emme anna sen päättyä (fcjjk.com)
Annamme sen päättyä (fcjjk.com)