FutisNykyinen ritari, silloinen pelkkä varttunut satamapoika Alex Ferguson valittiin Manchester Unitedin manageriksi vuonna 1986. Lokakuussa siitä tulee kuluneeksi tasan neljännesvuosisata. Merkittävä osa seuran nykyisestä ykkösmiehistöstä ei ollut tuolloin edes syntynyt!

Kyseinen työhistoria hakee vertaistaan jalkapallomaailmassa kun otetaan huomioon, ettei kyseessä ole mikä tahansa höntsäporukka. Vertailukohtaa saa siitä, että manageripestit ovat tänä päivänä lähempänä 2,5 vuotta kuin 25 vuotta. Siinä ajassa ehtii jauhaa paketin jos toisenkin purukumia.

Fergusonin aloittaessa työnsä seurassa oli ManU:lla plakkarissa seitsemän pääsarjamestaruutta. Edellisin oli vuodelta 1967 eli lähes 20 vuoden takaa. Liverpoolilla mestaruuksia oli 16. Kivulias fakta, josta verivihollisen kannattajat jaksoivat muistuttaa säännöllisesti.

Vuosikymmenen vaihtuessa 90-lukuun, juhli Liverpool 18. mestaruuttaan mm. Ian Rushin ja Bruce Grobbelaarin johdolla. Osa teistä vanhoista naavaparroista saattaa muistaa tuon nenäkkään hyökkääjän ja pellemäisen maalivahdin? Manchesterin punaisilla paholaisilla oli yhä samat seitsemän pystiä.

Maailmassa tuntui olevan vähän pysyvää jo tuolloin. Juppien kausi lähestyi loppuaan, pastellivärit olivat vaihtumassa flanellipaitoihin ja maailmantuskaan, eikä Don Johnson ehkä sittenkään ollut se viilein jätkä päällä maan. Varmaa tuntui olevan vain se, että toukokuussa pokaaleja nostetaan Liverpoolin suunnalla.

Sittemmin osat ovat vaihtuneet. Don Johnson tosin on onneksi pysynyt poissa, vaikka pastellivärit ovat taas tehneet tuloaan.

Sir Alex totesi aikanaan, ettei hän lopeta ennen kuin ManU:lla on yhtä monta mestaruutta mitä Liverpoolilla. Olisi ollut hauska nähdä toimittajien epäuskoiset ilmeet kyseisen ilmoituksen jälkeen. ”Mitä mies horisee? Hullu skotti. Osta menolippu Aberdeeniin, huru-ukko.”

Mahtoiko Ferguson itsekään tuolloin uskoa sanomaansa? Varmaa on, että kukaan muu ei uskonut.

Kaksi vuotta sitten ManU nousi Liverpoolin kanssa mestaruustilastoissa tasoihin. Tänä keväänä on lähellä, että seura nousee maan menestyksekkäimmäksi seuraksi pääsarjamestaruuksilla mitattuna. Yhdeksästoista mestaruus on hollilla. Kupittaan asema ohitettiin viikonloppuna kun ManU kaatoi kotonaan Chelsean, mutta mestaruusjuna pitäisi vielä kyetä ohjaamaan päärautatieasemalle.

Yksin Sir Alexille kyseessä olisi tusinan täyteen saaminen. On se mahoton veturimies.